Aatop ICT logo
Vacatures servicedesk medewerker
Vacatures servicedesk medewerker

Vacatures servicedesk medewerker

Uitgebreid netwerk
Meer dan 20 jaar ervaring
Meer dan 20 jaar ervaring

Vacatures servicedesk medewerker

Wil jij aan de slag in de IT-support en zoek je een vacature servicedesk medewerker, helpdeskmedewerker of support medewerker? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We zijn namelijk altijd op zoek naar toppers om op de IT-servicedesk of ICT helpdesk te helpen bij uiteenlopende bedrijven. Bekijk op deze pagina onze actuele vacatures en solliciteer direct!

Zie je in het overzicht met vacatures servicedesk medewerker geen vacature die je leuk vindt? Schrijf je dan bij ons in of neem contact op met één van onze accountmanagers. Wij krijgen continu nieuwe, interessante ICT-vacatures binnen waarvoor we goeie ICT-ers zoeken!

In het kort: Standplaats: Alblasserdam Uren: 32, 36 of 40 uur Salaris: € 3.000, – tot € 4.000, – Steeds meer bedrijven besteden hun ICT-beheer uit, waardoor specialisten zoals jij onmisbaar ...

Alblasserdam
MBO
32 - 40 uur per week

In het kort: Salaris: € 2.260,- – € 2.747,- Locatie: Duiven Uren: 32-40 Ben je op zoek naar een geweldige plek om je IT-carrière te beginnen? Dit prachtige bedrijf in Duiven biedt je een unieke kans. Als ...

Duiven
HBO / WO, MBO
32 - 40 uur per week

Standplaats: ZwolleUren p/wk: 32-36Salaris: €2.900,- tot €4.500,- Soms kom je een echte parel tegen, en deze vacature is daar een perfect voorbeeld van. Als IT Support & Automation Specialist bij Travers in ...

Zwolle
HBO / WO, MBO, WO
32 - 40 uur per week

Salaris: € 3.000, – tot € 5.000, – o.b.v. 40 uur Standplaats: Baarn Uren: 32 – 40 uur Als tweedelijns support engineer ben jij de specialist in de wereld van technologie. Je lost complexe ...

Baarn
HBO / WO, MBO
32 - 40 uur per week

Locatie: GoesAantal uren: 32-40Salaris:€2.750 – €4.500 Voor je klanten ben jij de rots in de branding, het ankerpunt, de hoeksteen en hun steun en toeverlaat. Klinkt goed toch? Als support/system engineer ...

Goes
HBO / WO, MBO, WO
32 - 40 uur per week

Wat je bij ons komt doen? Heel kort: klanten blij maken met hun IT, zodat ze fijn kunnen werken. Je gaat aan de slag in een klantteam (de kleur hoor je later). In dat team werk je met ongeveer 6 collega’s voor ...

Nijkerk
MBO
32 - 40 uur per week

In het kort Bedrijf: ICT-dienstverlener Standplaats: Goes Uren p/w: 32-40 Salaris: € 2.500 – € 3.800 bruto per maaand Duurzame IT-oplossingen, cloudmigraties, klantcontact en innovatieve ...

Goes
MBO
32 - 40 uur per week

In het kort Standplaats : Ede Uren p/wk : 32-40 Salaris : €2.500,- tot €3.500,- per maand op basis van 36 uur per week In de rol als IT supportmedewerker bij Bidfood in Ede ben je dé steun en toeverlaat voor ...

Ede
MBO
32 - 40 uur per week

Salaris: € 2.000-€ 2.500 Locatie: Dronten Uren: 32- 40 uur per week Word jij blij als anderen (weer) blij worden? Dan word jij ook blij na het lezen van deze vacature. Want jij weet je wel raad met een technische ...

Dronten
MBO
32 - 40 uur per week

Standplaats: Houten Uren p/w: 32-40 Salaris: €2.650 – €3.250 Als junior consultant bij dit leuke IT-bedrijf in Houten kun jij de eerste stappen gaan zetten in je carrière. In deze afwisselende baan maak jij ...

Houten
HBO / WO, WO
32 - 40 uur per week

Word jij blij als anderen (weer) blij worden? Dan word jij ook blij na het lezen van deze vacature. Want jij weet je wel raad met een technische storing. Als je starter bent in het IT-werkveld, is dit een perfecte ...

Dronten
MBO
32 - 40 uur per week

Als Support Engineer werk je voor een groeiende ICT-dienstverlener. De organisatie bestaat momenteel uit zo’n 10 – 15 medewerkers. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor het oplossen, analyseren van ...

Veenendaal
MBO
32 - 40 uur per week

Meer weten over werken als servicedesk of helpdesk medewerker?

Wat is een servicedesk of een helpdesk

Een servicedesk of helpdesk is een centrale locatie binnen een organisatie waar gebruikers terecht kunnen met vragen, problemen en verzoeken met betrekking tot IT-services of technische ondersteuning. Het doel van de servicedesk of helpdesk is om gebruikers te helpen bij het oplossen van (ICT) problemen, het beantwoorden van vragen en het bieden van ondersteuning om de efficiëntie en productiviteit van de gebruikers te verbeteren.

De servicedesk of helpdesk fungeert als het eerste aanspreekpunt voor gebruikers en beheert het proces van incident-registratie, probleemoplossing en verzoeken om ondersteuning bij ICT problemen. De medewerkers van de servicedesk, ook wel helpdeskmedewerkers genoemd, zijn verantwoordelijk voor het aannemen van inkomende oproepen, e-mails of andere verzoeken, het vastleggen van relevante informatie en het bieden van passende oplossingen.

De servicedesk kan ook dienen als een centraal punt voor communicatie en coördinatie tussen gebruikers en andere IT-afdelingen, zoals systeembeheerders, netwerktechnici of softwareontwikkelaars. Het kan fungeren als een schakel tussen gebruikers en technische teams, waarbij de servicedesk fungeert als een tussenliggende laag die communicatie en samenwerking vergemakkelijkt.

Over het algemeen is het doel van een service desk om een ​​positieve gebruikerservaring te bieden door snelle en effectieve ondersteuning te bieden, problemen op te lossen en gebruikers te helpen bij het gebruik van IT-services en -systemen.

Wat doet een servicedesk medewerker?

Een servicedeskmedewerker, ook wel bekend als helpdeskmedewerker of support medewerker, is verantwoordelijk voor het bieden van IT support en biedt technische ondersteuning aan gebruikers binnen een organisatie. Hun belangrijkste taak is het helpen van klanten of collega’s bij het oplossen van technische problemen of het beantwoorden van vragen met betrekking tot computersystemen, software, hardware, netwerken en andere IT-gerelateerde zaken.

De taken van een service desk medewerker kunnen onder andere bestaan uit:

 1. Het beantwoorden van telefoontjes, e-mails of andere vormen van communicatie van gebruikers die technische ondersteuning nodig hebben.
 2. Het identificeren en diagnosticeren van technische problemen door middel van het stellen van gerichte vragen aan de gebruiker.
 3. Het bieden van directe oplossingen en advies aan gebruikers. Dit kan variëren van het oplossen van softwareproblemen, het configureren van e-mailaccounts, het resetten van wachtwoorden, tot het verhelpen van netwerkproblemen.
 4. Het registreren van technische incidenten en serviceverzoeken in een ticketingsysteem en het bijhouden van de voortgang van elk verzoek.
 5. Het doorverwijzen van complexe problemen naar gespecialiseerde IT-teams of hogere niveaus van technische ondersteuning.
 6. Het documenteren van veelvoorkomende problemen en hun oplossingen in een kennisbank, zodat gebruikers zelfstandig eenvoudige problemen kunnen oplossen.
 7. Het bieden van instructies en begeleiding aan gebruikers bij het gebruik van nieuwe softwaretoepassingen of systemen.
 8. Het proactief monitoren van systemen en netwerken om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren en te voorkomen.
 9. Het bijdragen aan continue verbetering van de service desk door het signaleren van patronen in incidenten en het doen van suggesties voor procesverbeteringen.

Over het algemeen vereist het werk van een service desk medewerker sterke communicatieve vaardigheden, technische kennis, probleemoplossend vermogen en geduld om effectief te kunnen omgaan met gebruikers met verschillende technische achtergronden en vaardigheidsniveaus.

De medewerkers die op deze afdeling werken, heten meestal servicedesk medewerkers, helpdeskmedewerkers of supportmedewerkers. Zij zijn het eerste aanspreekpunt wanneer er vragen zijn over de ICT en problemen met ICT zo snel mogelijk opgelost dienen te worden zodat medewerkers weer verder kunnen met hun werk.

De servicedesk medewerker is dus het eerste aanspreekpunt bij acute problemen met de IT-systemen in een organisatie. Dit eerste contact bij een acuut IT-probleem kan zowel telefonisch, per e-mail of persoonlijk zijn. Wanneer het de servicedesk medewerker niet lukt om het probleem direct op te lossen, kan een collega of specialist ingeschakeld worden om te helpen. Men spreekt dan ook vaak over 1e, 2e of 3e lijn support.

Een servicedesk medewerker houdt zich niet alleen bezig met het oplossen van IT-problemen. Andere taken van een servicedesk medewerker zijn het voorkomen van problemen door het verbeteren van werkinstructies en het schrijven van handleidingen en hij of zij beheert en onderhoudt de informatiesystemen.

Je hebt verschillende soort functies op het gebied van ICT-ondersteuning. Meestal begin je als je net van school komt als servicedesk of helpdesk medewerker 1e lijn en kun je later doorgroeien naar 2e lijn servicedeskmedewerker of bijvoorbeeld manager service desk.

Welk salaris verdient een servicedesk of helpdeskmedewerker?

Een servicedesk medewerker verdient een gemiddeld salaris per maand tussen de € 2.000 en € 2.750 bruto per maand afhankelijk van het soort werkzaamheden en het type organisatie. Aanvullend kun je vaak rekenen op bijvoorbeeld een laptop en telefoon van de zaak en mag je werk gerelateerde opleidingen en cursussen volgen. In sommige gevallen kunnen de salarissen hoger zijn, vooral voor ervaren medewerkers of voor diegenen die in meer gespecialiseerde technische ondersteuning werken. Daarnaast kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen, vergoedingen en voordelen, ook van invloed zijn op het totale inkomen van een servicedesk- of helpdeskmedewerker.

Waar werkt een servicedesk of helpdeskmedewerker?

Een servicedesk- of helpdeskmedewerker kan in verschillende omgevingen en organisaties werken, afhankelijk van het type bedrijf en de aard van de dienstverlening. Hier zijn enkele veelvoorkomende werkplekken voor servicedesk- of helpdeskmedewerkers:

 1. Bedrijfskantoren: Veel grote organisaties hebben interne servicedesks of helpdesks om ondersteuning te bieden aan hun werknemers. Medewerkers kunnen vragen hebben over IT-gerelateerde problemen, software-installaties, technische problemen, accounttoegang en andere operationele kwesties.
 2. IT-bedrijven: IT-dienstverleners en technologiebedrijven hebben vaak servicedesks of helpdesks om klanten te ondersteunen bij technische problemen. Dit kan telefonische ondersteuning, e-mailcommunicatie of live chatsessies omvatten.
 3. Callcenters: Sommige organisaties, zoals telecombedrijven en internetproviders, hebben callcenters met servicedesk- of helpdesk teams die klanten helpen met vragen over facturering, technische ondersteuning, netwerkproblemen, productinformatie en andere klant-gerelateerde zaken.
 4. E-commercebedrijven: Online retailers hebben vaak klantenservice-afdelingen die functioneren als helpdesks om klanten te helpen bij het oplossen van problemen met bestellingen, retourzendingen, betalingen en algemene vragen over producten of diensten.
 5. Software- en applicatieontwikkelaars: Bedrijven die software of applicaties ontwikkelen, hebben meestal een servicedesk of helpdesk om technische ondersteuning te bieden aan gebruikers. Dit kan variëren van hulp bij het oplossen van bugs en foutmeldingen tot vragen over het gebruik van de software.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke taken en verantwoordelijkheden van een servicedesk- of helpdeskmedewerker kunnen variëren, afhankelijk van de branche, het bedrijf en de aard van de verstrekte diensten.

Opleiding servicedesk of helpdeskmedewerker

Een opleiding tot servicedesk- of helpdeskmedewerker richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn om technische ondersteuning te bieden aan gebruikers van computersystemen, software, hardware of andere technische apparatuur. Deze functie houdt in dat je problemen oplost, vragen beantwoordt en technische ondersteuning biedt aan klanten of collega’s binnen een organisatie.

Er zijn verschillende manieren om een opleiding tot servicedesk- of helpdeskmedewerker te volgen. Hier zijn enkele mogelijke routes:

 1. MBO-opleiding: Je kunt kiezen voor een MBO-opleiding in de richting van ICT-support, IT-beheer of vergelijkbare programma’s. Deze opleidingen bieden een breed scala aan technische vaardigheden en kennis, waaronder netwerken, hardware, software, klantenservice en probleemoplossing. Na het behalen van je diploma kun je solliciteren naar functies op een servicedesk of helpdesk.
 2. Certificeringen: Er zijn verschillende industriestandaard certificeringen die waardevol kunnen zijn voor een carrière als servicedesk- of helpdeskmedewerker. Enkele populaire certificeringen zijn het CompTIA A+, Microsoft Certified: Azure Fundamentals, Cisco Certified Network Associate (CCNA) en ITIL Foundation. Deze certificeringen tonen aan dat je over de nodige technische kennis en vaardigheden beschikt.
 3. Trainingen en cursussen: Naast formele opleidingen zijn er ook veel trainingen en cursussen beschikbaar die gericht zijn op specifieke aspecten van het werk als servicedesk- of helpdeskmedewerker, zoals klantenservice, communicatieve vaardigheden en technische probleemoplossing. Deze trainingen kunnen worden aangeboden door opleidingsinstituten of zelfs door werkgevers.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in het vakgebied. Vaardigheden zoals communicatie, klantenservice, probleemoplossing en het vermogen om technische concepten aan niet-technische gebruikers uit te leggen, zijn ook essentieel voor succes in deze rol.

Om ervaring op te doen, kun je overwegen om stage te lopen bij een organisatie met een servicedesk of helpdesk, waar je kunt leren van ervaren professionals en praktische ervaring kunt opdoen in het oplossen van technische problemen. Sommige studenten werken al tijdens hun studie in een bijbaan als servicedesk of helpdesk medewerker.

Aan de slag als servicedesk of helpdesk medewerker?

Zoek je een baan als servicedesk of helpdesk medewerker? Op deze pagina vind je onze actuele servicedesk / helpdesk vacatures maar we krijgen regelmatig nieuwe verzoeken binnen.

Heb je specifieke wensen zoals een baan als servicedesk medewerker in een specifieke sector of op een specifieke locatie zoals Rotterdam, Amsterdam, Groningen of Den Bosch? Schrijf je dan bij ons in zodat we met jou contact op kunnen nemen wanneer deze kans voorbijkomt!

Benieuwd wie wij zijn? We stellen ons graag aan je voor via een online meeting of met een goede bak koffie bij ons op kantoor in Veenendaal, Amsterdam, Sliedrecht, Zwolle, Groningen of Den Bosch.

×
Jobalert

Jobalert!

Op de hoogte blijven van alle nieuwe vacatures in jouw vakgebied? Schrijf je in voor onze 7 Jobalert.

Privacy statement(Vereist)

Ontvang elke maand onze actuele vacatures

Naam(Vereist)
Hidden
Hidden

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vacatures servicedesk medewerker
Vacatures servicedesk medewerker

Vacatures servicedesk medewerker

Uitgebreid netwerk
Meer dan 20 jaar ervaring
Beoordeeld met het cijfer 9

Vacatures servicedesk medewerker

Wil jij aan de slag in de IT-support en zoek je een vacature servicedesk medewerker, helpdeskmedewerker of support medewerker? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We zijn namelijk altijd op zoek naar toppers om op de IT-servicedesk of ICT helpdesk te helpen bij uiteenlopende bedrijven. Bekijk op deze pagina onze actuele vacatures en solliciteer direct!

Zie je in het overzicht met vacatures servicedesk medewerker geen vacature die je leuk vindt? Schrijf je dan bij ons in of neem contact op met één van onze accountmanagers. Wij krijgen continu nieuwe, interessante ICT-vacatures binnen waarvoor we goeie ICT-ers zoeken!

In het kort: Standplaats: Alblasserdam Uren: 32, 36 of 40 uur Salaris: € 3.000, – tot € 4.000, – Steeds meer bedrijven besteden hun ICT-beheer uit, waardoor specialisten zoals jij onmisbaar ...

Alblasserdam
MBO
32 - 40 uur per week

Standplaats: ZwolleUren p/wk: 32-36Salaris: €2.900,- tot €4.500,- Soms kom je een echte parel tegen, en deze vacature is daar een perfect voorbeeld van. Als IT Support & Automation Specialist bij Travers in ...

Zwolle
HBO / WO, MBO, WO
32 - 40 uur per week

Salaris: € 3.000, – tot € 5.000, – o.b.v. 40 uur Standplaats: Baarn Uren: 32 – 40 uur Als tweedelijns support engineer ben jij de specialist in de wereld van technologie. Je lost complexe ...

Baarn
HBO / WO, MBO
32 - 40 uur per week

Locatie: GoesAantal uren: 32-40Salaris:€2.750 – €4.500 Voor je klanten ben jij de rots in de branding, het ankerpunt, de hoeksteen en hun steun en toeverlaat. Klinkt goed toch? Als support/system engineer ...

Goes
HBO / WO, MBO, WO
32 - 40 uur per week

Wat je bij ons komt doen? Heel kort: klanten blij maken met hun IT, zodat ze fijn kunnen werken. Je gaat aan de slag in een klantteam (de kleur hoor je later). In dat team werk je met ongeveer 6 collega’s voor ...

Nijkerk
MBO
32 - 40 uur per week

In het kort Standplaats : Ede Uren p/wk : 32-40 Salaris : €2.500,- tot €3.500,- per maand op basis van 36 uur per week In de rol als IT supportmedewerker bij Bidfood in Ede ben je dé steun en toeverlaat voor ...

Ede
MBO
32 - 40 uur per week

Salaris: € 2.000-€ 2.500 Locatie: Dronten Uren: 32- 40 uur per week Word jij blij als anderen (weer) blij worden? Dan word jij ook blij na het lezen van deze vacature. Want jij weet je wel raad met een technische ...

Dronten
MBO
32 - 40 uur per week

Standplaats: Houten Uren p/w: 32-40 Salaris: €2.650 – €3.250 Als junior consultant bij dit leuke IT-bedrijf in Houten kun jij de eerste stappen gaan zetten in je carrière. In deze afwisselende baan maak jij ...

Houten
HBO / WO, WO
32 - 40 uur per week

Word jij blij als anderen (weer) blij worden? Dan word jij ook blij na het lezen van deze vacature. Want jij weet je wel raad met een technische storing. Als je starter bent in het IT-werkveld, is dit een perfecte ...

Dronten
MBO
32 - 40 uur per week

Meer weten over werken als servicedesk of helpdesk medewerker?

Wat is een servicedesk of een helpdesk

Een servicedesk of helpdesk is een centrale locatie binnen een organisatie waar gebruikers terecht kunnen met vragen, problemen en verzoeken met betrekking tot IT-services of technische ondersteuning. Het doel van de servicedesk of helpdesk is om gebruikers te helpen bij het oplossen van (ICT) problemen, het beantwoorden van vragen en het bieden van ondersteuning om de efficiëntie en productiviteit van de gebruikers te verbeteren.

De servicedesk of helpdesk fungeert als het eerste aanspreekpunt voor gebruikers en beheert het proces van incident-registratie, probleemoplossing en verzoeken om ondersteuning bij ICT problemen. De medewerkers van de servicedesk, ook wel helpdeskmedewerkers genoemd, zijn verantwoordelijk voor het aannemen van inkomende oproepen, e-mails of andere verzoeken, het vastleggen van relevante informatie en het bieden van passende oplossingen.

De servicedesk kan ook dienen als een centraal punt voor communicatie en coördinatie tussen gebruikers en andere IT-afdelingen, zoals systeembeheerders, netwerktechnici of softwareontwikkelaars. Het kan fungeren als een schakel tussen gebruikers en technische teams, waarbij de servicedesk fungeert als een tussenliggende laag die communicatie en samenwerking vergemakkelijkt.

Over het algemeen is het doel van een service desk om een ​​positieve gebruikerservaring te bieden door snelle en effectieve ondersteuning te bieden, problemen op te lossen en gebruikers te helpen bij het gebruik van IT-services en -systemen.

Wat doet een servicedesk medewerker?

Een servicedeskmedewerker, ook wel bekend als helpdeskmedewerker of support medewerker, is verantwoordelijk voor het bieden van IT support en biedt technische ondersteuning aan gebruikers binnen een organisatie. Hun belangrijkste taak is het helpen van klanten of collega’s bij het oplossen van technische problemen of het beantwoorden van vragen met betrekking tot computersystemen, software, hardware, netwerken en andere IT-gerelateerde zaken.

De taken van een service desk medewerker kunnen onder andere bestaan uit:

 1. Het beantwoorden van telefoontjes, e-mails of andere vormen van communicatie van gebruikers die technische ondersteuning nodig hebben.
 2. Het identificeren en diagnosticeren van technische problemen door middel van het stellen van gerichte vragen aan de gebruiker.
 3. Het bieden van directe oplossingen en advies aan gebruikers. Dit kan variëren van het oplossen van softwareproblemen, het configureren van e-mailaccounts, het resetten van wachtwoorden, tot het verhelpen van netwerkproblemen.
 4. Het registreren van technische incidenten en serviceverzoeken in een ticketingsysteem en het bijhouden van de voortgang van elk verzoek.
 5. Het doorverwijzen van complexe problemen naar gespecialiseerde IT-teams of hogere niveaus van technische ondersteuning.
 6. Het documenteren van veelvoorkomende problemen en hun oplossingen in een kennisbank, zodat gebruikers zelfstandig eenvoudige problemen kunnen oplossen.
 7. Het bieden van instructies en begeleiding aan gebruikers bij het gebruik van nieuwe softwaretoepassingen of systemen.
 8. Het proactief monitoren van systemen en netwerken om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren en te voorkomen.
 9. Het bijdragen aan continue verbetering van de service desk door het signaleren van patronen in incidenten en het doen van suggesties voor procesverbeteringen.

Over het algemeen vereist het werk van een service desk medewerker sterke communicatieve vaardigheden, technische kennis, probleemoplossend vermogen en geduld om effectief te kunnen omgaan met gebruikers met verschillende technische achtergronden en vaardigheidsniveaus.

De medewerkers die op deze afdeling werken, heten meestal servicedesk medewerkers, helpdeskmedewerkers of supportmedewerkers. Zij zijn het eerste aanspreekpunt wanneer er vragen zijn over de ICT en problemen met ICT zo snel mogelijk opgelost dienen te worden zodat medewerkers weer verder kunnen met hun werk.

De servicedesk medewerker is dus het eerste aanspreekpunt bij acute problemen met de IT-systemen in een organisatie. Dit eerste contact bij een acuut IT-probleem kan zowel telefonisch, per e-mail of persoonlijk zijn. Wanneer het de servicedesk medewerker niet lukt om het probleem direct op te lossen, kan een collega of specialist ingeschakeld worden om te helpen. Men spreekt dan ook vaak over 1e, 2e of 3e lijn support.

Een servicedesk medewerker houdt zich niet alleen bezig met het oplossen van IT-problemen. Andere taken van een servicedesk medewerker zijn het voorkomen van problemen door het verbeteren van werkinstructies en het schrijven van handleidingen en hij of zij beheert en onderhoudt de informatiesystemen.

Je hebt verschillende soort functies op het gebied van ICT-ondersteuning. Meestal begin je als je net van school komt als servicedesk of helpdesk medewerker 1e lijn en kun je later doorgroeien naar 2e lijn servicedeskmedewerker of bijvoorbeeld manager service desk.

Welk salaris verdient een servicedesk of helpdeskmedewerker?

Een servicedesk medewerker verdient een gemiddeld salaris per maand tussen de € 2.000 en € 2.750 bruto per maand afhankelijk van het soort werkzaamheden en het type organisatie. Aanvullend kun je vaak rekenen op bijvoorbeeld een laptop en telefoon van de zaak en mag je werk gerelateerde opleidingen en cursussen volgen. In sommige gevallen kunnen de salarissen hoger zijn, vooral voor ervaren medewerkers of voor diegenen die in meer gespecialiseerde technische ondersteuning werken. Daarnaast kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen, vergoedingen en voordelen, ook van invloed zijn op het totale inkomen van een servicedesk- of helpdeskmedewerker.

Waar werkt een servicedesk of helpdeskmedewerker?

Een servicedesk- of helpdeskmedewerker kan in verschillende omgevingen en organisaties werken, afhankelijk van het type bedrijf en de aard van de dienstverlening. Hier zijn enkele veelvoorkomende werkplekken voor servicedesk- of helpdeskmedewerkers:

 1. Bedrijfskantoren: Veel grote organisaties hebben interne servicedesks of helpdesks om ondersteuning te bieden aan hun werknemers. Medewerkers kunnen vragen hebben over IT-gerelateerde problemen, software-installaties, technische problemen, accounttoegang en andere operationele kwesties.
 2. IT-bedrijven: IT-dienstverleners en technologiebedrijven hebben vaak servicedesks of helpdesks om klanten te ondersteunen bij technische problemen. Dit kan telefonische ondersteuning, e-mailcommunicatie of live chatsessies omvatten.
 3. Callcenters: Sommige organisaties, zoals telecombedrijven en internetproviders, hebben callcenters met servicedesk- of helpdesk teams die klanten helpen met vragen over facturering, technische ondersteuning, netwerkproblemen, productinformatie en andere klant-gerelateerde zaken.
 4. E-commercebedrijven: Online retailers hebben vaak klantenservice-afdelingen die functioneren als helpdesks om klanten te helpen bij het oplossen van problemen met bestellingen, retourzendingen, betalingen en algemene vragen over producten of diensten.
 5. Software- en applicatieontwikkelaars: Bedrijven die software of applicaties ontwikkelen, hebben meestal een servicedesk of helpdesk om technische ondersteuning te bieden aan gebruikers. Dit kan variëren van hulp bij het oplossen van bugs en foutmeldingen tot vragen over het gebruik van de software.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke taken en verantwoordelijkheden van een servicedesk- of helpdeskmedewerker kunnen variëren, afhankelijk van de branche, het bedrijf en de aard van de verstrekte diensten.

Opleiding servicedesk of helpdeskmedewerker

Een opleiding tot servicedesk- of helpdeskmedewerker richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn om technische ondersteuning te bieden aan gebruikers van computersystemen, software, hardware of andere technische apparatuur. Deze functie houdt in dat je problemen oplost, vragen beantwoordt en technische ondersteuning biedt aan klanten of collega’s binnen een organisatie.

Er zijn verschillende manieren om een opleiding tot servicedesk- of helpdeskmedewerker te volgen. Hier zijn enkele mogelijke routes:

 1. MBO-opleiding: Je kunt kiezen voor een MBO-opleiding in de richting van ICT-support, IT-beheer of vergelijkbare programma’s. Deze opleidingen bieden een breed scala aan technische vaardigheden en kennis, waaronder netwerken, hardware, software, klantenservice en probleemoplossing. Na het behalen van je diploma kun je solliciteren naar functies op een servicedesk of helpdesk.
 2. Certificeringen: Er zijn verschillende industriestandaard certificeringen die waardevol kunnen zijn voor een carrière als servicedesk- of helpdeskmedewerker. Enkele populaire certificeringen zijn het CompTIA A+, Microsoft Certified: Azure Fundamentals, Cisco Certified Network Associate (CCNA) en ITIL Foundation. Deze certificeringen tonen aan dat je over de nodige technische kennis en vaardigheden beschikt.
 3. Trainingen en cursussen: Naast formele opleidingen zijn er ook veel trainingen en cursussen beschikbaar die gericht zijn op specifieke aspecten van het werk als servicedesk- of helpdeskmedewerker, zoals klantenservice, communicatieve vaardigheden en technische probleemoplossing. Deze trainingen kunnen worden aangeboden door opleidingsinstituten of zelfs door werkgevers.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in het vakgebied. Vaardigheden zoals communicatie, klantenservice, probleemoplossing en het vermogen om technische concepten aan niet-technische gebruikers uit te leggen, zijn ook essentieel voor succes in deze rol.

Om ervaring op te doen, kun je overwegen om stage te lopen bij een organisatie met een servicedesk of helpdesk, waar je kunt leren van ervaren professionals en praktische ervaring kunt opdoen in het oplossen van technische problemen. Sommige studenten werken al tijdens hun studie in een bijbaan als servicedesk of helpdesk medewerker.

Aan de slag als servicedesk of helpdesk medewerker?

Zoek je een baan als servicedesk of helpdesk medewerker? Op deze pagina vind je onze actuele servicedesk / helpdesk vacatures maar we krijgen regelmatig nieuwe verzoeken binnen.

Heb je specifieke wensen zoals een baan als servicedesk medewerker in een specifieke sector of op een specifieke locatie zoals Rotterdam, Amsterdam, Groningen of Den Bosch? Schrijf je dan bij ons in zodat we met jou contact op kunnen nemen wanneer deze kans voorbijkomt!

Benieuwd wie wij zijn? We stellen ons graag aan je voor via een online meeting of met een goede bak koffie bij ons op kantoor in Veenendaal, Amsterdam, Sliedrecht, Zwolle, Groningen of Den Bosch.

×
Jobalert

Jobalert!

Op de hoogte blijven van alle nieuwe vacatures in jouw vakgebied? Schrijf je in voor onze 7 Jobalert.

Privacy statement(Vereist)