Recent zijn mijn collega’s Ton en Matthijs weer in Zuid-Afrika geweest. Dit doen zij zo’n twee tot drie keer per jaar om nieuwe Software Developers aan te nemen voor summit developers. De rest van het team heeft dan altijd het voorrecht om met onze directeur Aad Vermeulen op stap te mogen. Dit keer was dit voor mij en mijn collega’s een bijzonder en een inspirerend uitje. Wat hebben wij dan gedaan?
Ergens midden in Apeldoorn aan een rustig weggetje bevindt zich een boekwinkel. En dat is geen hedendaagse boekwinkel zoals je die wellicht kent. Misschien ben je gewend om voordat je een winkel binnenstapt een blik naar binnen te werpen, om te beoordelen of het wel de moeite waard is om naar binnen te gaan. Dat is hier absoluut niet mogelijk. De etalage is namelijk volledig volgebouwd, zodat je geen kans krijgt om maar een glimp op te vangen van wat zich binnen afspeelt.
Als je door de deur naar binnen gaat kom je eerst in een minuscuul tussenhalletje. Vervolgens stap je door twee houten klapdeurtjes, die beiden voorzien zijn van een enkelgas raampje en een enorm sterke veer, de boekwinkel binnen. Binnen hangt een wat sprookjesachtige en mysterieuze sfeer. Muziek staat er niet aan. Overal waar je kijkt zie je stapels boeken. Alles ademt literatuur. Een ware schatkist.
De eigenaar van deze bijzondere boekenwinkel is een innemend oud baasje, die ons meteen na binnenkomst vriendelijk aanspreekt. Na een hele tijd rondgeneusd te hebben in dit middeleeuwse boekenmuseum, wenden wij ons tot een bureautje wat dienst moet dan als kassa. Na het betalen van de boeken krijgen wij een biscuitje aangevuld met een kopje thee. Dan begint het oude baasje zijn verhaal…
Hij vertelt dat hij de boekwinkel al bijna 35 jaar heeft. Over hoe het allemaal begonnen is. Dat hij het een heel risico had gevonden, maar dat zijn passie voor literatuur hem dreef. Op dit moment heeft hij 60.000 boeken in zijn winkeltje staan, waarvan 10.000 stripboeken. Breed heeft hij het nooit gehad. De man leeft momenteel van 600 euro per maand (hier moet hij ook zijn vrouw en twee kinderen van onderhouden), heeft geen eigen auto en gaat vrijwel nooit op vakantie. Toch komt hij tevreden over en heel positief over. Hoe doet hij dit?
Voor deze man zit het geluk duidelijk niet in geld. Ook niet in het bezit van goederen. Deze man leeft van het échte sociale contact. En contact heeft hij genoeg, want de meeste mensen vinden een bezoekje aan deze winkel zeker de moeite. Hierdoor heeft hij door de jaren heen ook steeds meer vaste klanten gekregen. En die komen echt niet alleen uit de regio Apeldoorn. Wat trekt de mensen zo aan deze winkel? Dat is de rust, de oprechte aandacht en natuurlijk de schatkist aan (oude) boeken.
Oprechte aandacht, tevreden zijn met wat je hebt. Voor mij was dit inspirerende bezoek ook wel een les, moet ik toegeven.
Door: Willem-Jan