Aatop ICT logo

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Je hebt een fantastische functie gezien waarop je wilt solliciteren.

In de huidige arbeidsmarkt is het niet altijd meer nodig om een motivatiebrief mee te sturen bij je sollicitatie. Een begeleidende korte e-mail bij je CV voldoet vaak ook.

Maar wil je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten? Dan is een goede sollicitatiebrief een uitgelezen kans om jezelf in de spotlight van een organisatie of recruiter te zetten.

Maar hoe schrijf je nu een sollicitatiebrief die opvalt?

Hoe lang moet een sollicitatiebrief zijn?

Een sollicitatiebrief is een korte, overtuigende presentatie bedoeld om interesse te wekken in jou. Hou het dus kort en krachtig zodat je de aandacht van de ontvanger niet verliest.

Verplaats je in je doelgroep en denk goed na wat voor de lezer belangrijk is en welk probleem jouw skills voor jouw toekomstige werkgever oplossen.

Lees daarom eerst goed de vacature door om te bepalen welke overeenkomsten tussen jouw kennis en ervaring en de wensen van het bedrijf je wilt benadrukken,

Hoe begin je een sollicitatiebrief?

Je begint je sollicitatiebrief met je adresgegevens en een aanhef.

Daarna ga je direct verder met een pakkende intro of met een krachtige openingszin.

Vertel kort wie je bent, wat je huidige positie of achtergrond is en eventueel hoeveel jaar relevante ervaring je hebt.

Leg kort uit waarom je geïnteresseerd bent in deze functie en waarom je waardevol bent voor het bedrijf.

Houd de intro beknopt, boeiend en wees origineel, het doel is om de lezer te prikkelen verder te lezen.

Voorbeeld begin sollicitatiebrief:

Hallo, ik ben Tom en ik ben een gedreven en resultaatgerichte front end developer. Ik heb 8 jaar ervaring als o.a. front end developer en ik heb succesvol gewerkt aan diverse webprojecten.

Mijn vaardigheden omvatten o.a. HTML, CSS, JavaScript en frameworks zoals Angular en React. Ik heb ook ervaring met responsive webdesign en het optimaliseren van websites voor een optimale gebruikerservaring.

Wat mij onderscheidt van andere developers is mijn passie voor gebruiksvriendelijke en esthetisch aantrekkelijke gebruikersinterfaces, kwaliteiten die goed aansluiten bij de visie van [naam bedrijf].

Met veel enthousiasme solliciteer ik daarom op de openstaande functie lead front end developer omdat deze goed aansluit bij mijn kennis, ervaring, persoonlijke eigenschappen én ambitie.

Wat moet er verder in een sollicitatiebrief staan?

Na de intro ga je verder met je motivatie om te solliciteren.

Dit is hét moment om te laten zien dat je de functie en het bedrijf goed hebt onderzocht en hebt nagedacht hoe jij hier van toegevoegde waarde kunt zijn.

Leg uit waarom je geïnteresseerd bent, welke vaardigheden en ervaring je hebt die relevant zijn en hoe je kunt bijdragen aan het succes van het bedrijf.

Voorkom dat je je hele CV bespreekt in de motivatiebrief. Koppel enkel je belangrijkste kwalificaties en ervaring aan de vereisten van de functie.

Laat zien hoe jouw vaardigheden en eigenschappen een goede match vormen met de vacature.

Ondersteun je beweringen wanneer mogelijk met concrete voorbeelden. Dit vergroot het vertrouwen van de luisteraar en versterkt je geloofwaardigheid.

Voorbeeld inhoud sollicitatiebrief:

Wat mij aantrekt in [naam bedrijf] is de reputatie als innovatief bedrijf dat zich richt op het leveren van hoogwaardige weboplossingen met esthetisch aantrekkelijke web interfaces.

Ik heb met veel belangstelling uw recente projecten gevolgd. Met name was ik onder de indruk van de gebruiksvriendelijke interfaces en de aandacht voor detail van [specifiek project/website noemen].

Het lijkt mij geweldig om deel uit te maken van een team dat zich inzet voor het creëren van boeiende websites en apps die de verwachtingen van klanten overtreffen.

Mijn ervaring als front-end developer aan diverse webprojecten sluit naadloos aan op de recente projecten in jullie portefeuille. Met mijn kennis van HTML, CSS, JavaScript en frameworks zoals Angular en React ben ik direct inzetbaar op lopende en nieuwe projecten.

Ik ben bekend met versiebeheersystemen zoals Git en ik heb gewerkt met tools voor het bouwen en testen van webapplicaties.

Ik ben altijd bereid om nieuwe technologieën en frameworks te leren om mijn vaardigheden up-to-date te houden en mijn bijdrage aan het team te vergroten. Zo heb ik naast mijn eerdere functies in de avonduren verschillende studies behaald.

Goede samenwerking en communicatie vind ik erg belangrijk. Ik ben een teamspeler en ik gedij het beste in een dynamische omgeving met getalenteerde professionals om gezamenlijke doelen te bereiken.

In eerdere functies werkte ik altijd in grotere teams met wisselende samenstelling waarbij ik regelmatig de rol van team lead kreeg toebedeeld. Ervaring die goed aansluit bij de openstaande vacature.

Wat mij onderscheidt in een team met andere front end developers, is mijn creatieve denkwijze en mijn vermogen om out-of-the-box oplossingen te bedenken.

Ik verdiep me in de nieuwste trends en best practices en ik ben in staat om gegevens te analyseren en inzichten te halen om de prestaties van websites en apps continu te optimaliseren.

Hoe sluit je een sollicitatiebrief af?

Bedank de lezer voor het overwegen van je sollicitatie en vermeld dat je graag verdere stappen wilt zetten. Sluit je brief af met specifiek een specifiek voorstel voor een vervolg.

Gebruik bijvoorbeeld de laatste alinea om je interesse voor een persoonlijk gesprek te benadrukken.

Voorbeeld afsluiting sollicitatiebrief:

Als u op zoek bent naar een resultaatgerichte lead front-end developer die de kracht van een goed geolied team begrijpt en hiermee webprojecten naar nieuwe hoogten kan brengen, laten we dan eens praten.

Op dit moment ben ik op zoek naar de volgende stap in mijn carrière waar ik mijn vaardigheden en ervaring kan inzetten en vergroten om een impact te maken. Dit zou ik graag doen bij [naam bedrijf].

Ik hoop dat u mij snel uitnodigt voor een persoonlijk gesprek om verder kennis te maken.

Hoe eindig je een sollicitatiebrief?

Om je sollicitatiebrief te eindigen, gebruik je een formele afsluiting zoals “Met vriendelijke groet” of “Hoogachtend”, gevolgd door je volledige naam.

Vermeld onderaan de brief of er bijlagen zijn, zoals je cv, referenties of andere relevante documenten.

Controleer de brief zorgvuldig op grammaticale fouten en spelfouten.

Zorg ook voor een nette lay-out met een duidelijke structuur en gebruik een professioneel lettertype en lettergrootte zoals Arial of Verdana.

Het zijn details maar hierdoor oogt het geheel nét wat professioneler.

Leg je brief nog een dagje weg voordat je hem herleest en de laatste wijzigingen maakt.

Wil je zeker zijn van je zaak? Laat je brief ook eens lezen aan iemand die jou goed kent.

De nieuwste ICT vacatures

Jouw ICT-vacature ingevuld!

Bij Aatop ICT weten wij dat je zorgeloos wilt groeien. Om dat te kunnen doen heb je de juiste mensen op de juiste plek nodig.

Het probleem is dat het moeilijk is om de juiste ICT’ers te vinden. Dat kan van tijd tot tijd behoorlijk frustrerend zijn. Wij geloven dat het onnodig is dat je vacature lang open staat.

Wij begrijpen dat het lastig is om in de ICT-arbeidsmarkt goed personeel te vinden. Met ons grote netwerk zijn wij in staat om meer dan 9 van de 10 vacatures snel te vullen.

We doen dit met de Aatop ICT Aanpak:

  1. Maak een afspraak
  2. Wij gaan aan de slag
  3. Krijg de juiste kandidaat


Dus maak vandaag nog een afspraak!

Zodat je geen lege plekken meer hebt en niet kunt leveren. En in plaats daarvan de juiste kandidaat krijgt, je kunt focussen op je core business en de groei kunt realiseren die je voor ogen hebt.

Vul je gegevens in. Wij nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden