Aatop ICT logo

Wat trek ik (niet) aan als ik ga solliciteren

werkwijze aatop

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Het is je gelukt! Je hebt gesolliciteerd op een super leuke ICT vacature bij een tof bedrijf en nu mag je op gesprek. Maar het is de eerste keer dat je gaat solliciteren of het is al even geleden dat je hebt gesolliciteerd dus wat trek je aan? Je wilt je professioneel presenteren maar ook jezelf blijven. In dit artikel geven we je enkele tips wat je beter wel (maar ook niet) aantrekt als je op sollicitatiegesprek gaat.

Doe onderzoek

Remco BeukhofWat je aantrekt voor een sollicitatiegesprek verschilt per bedrijf en de bedrijfscultuur waar je solliciteert. Kijk op de website hoe een bedrijf of afdeling zich presenteert en sluit jouw kledingstijl hierop aan. Of vraag het aan de accountmanager die jou bemiddelt. Die weet als geen ander hoe je jezelf op de juiste manier presenteert in een sollicitatiegesprek en wil jou graag helpen om succesvol te zijn.

Dit bevestigt ook Remco Beukhof, accountmanager bij Aatop: ‘​​je voorbereiden op een sollicitatiegesprek is gewoon heel erg belangrijk. Daarbij hoort ook gewoon er netjes uitzien en goed gekleed komen. Ik help mijn kandidaten daar graag bij’.

Zie er verzorgd uit

Bij welk type bedrijf je ook solliciteert, het is altijd belangrijk om er verzorgd uit te zien. Zorg er daarom voor dat je kleding schoon en gestreken is, draag geen afgetrapte schoenen en besteed aandacht aan persoonlijke verzorging zoals je haar en je nagels. Vergeet ook niet je deodorant, want die kun je wel gebruiken bij een spannend sollicitatiegesprek.

Zo kreeg Sjaco Versteeg wel eens iemand op gesprek in een smoezelig wit shirt. “Het is prima om als ICT-er bij een sollicitatiegesprek een gewoon t-shirt aan te trekken als dat een goed beeld geeft hoe jij bent, maar zorg er dan wel voor dat het netjes, niet te oud en schoon is”.

Check de bedrijfscultuur

Sjaco VersteegOok de bedrijfscultuur en de afdeling waar je solliciteert is van invloed op wat je het beste kunt aantrekken. ‘We zijn met z’n allen in de ICT best makkelijk geworden als het op kleding op de werkvloer aankomt’, zegt Sjaco. ‘Het belangrijkste is dat je echt jezelf bent. Dit geeft een toekomstige werkgever een idee wat hij van jou kan verwachten. Men is niet gewend dat een ICT-er hele formele kleding draagt.

Er zijn overigens wel verschillen tussen typen werkgevers: ga je werken bij een IT dienstverlener dan ga je vaak naar klanten toe. Dan moet je je wel iets netter kleden. Maar een polo’tje of overhemd op een spijkerbroek is dan ook prima. Ga je aan het werk op een interne IT afdeling dan mag je je over het algemeen nog wat meer casual kleden op de werkvloer en is het zelfs vaak oké om een t-shirt van je favoriete band te dragen.’

Kleur bekennen

Hoewel de pasvorm, verzorging en professionaliteit van je outfit het belangrijkst zijn, kun je ook nog nadenken over de kleur van je kleding bij een sollicitatie. Neutrale kleuren zoals zwart, donkerblauw, grijs en bruin zijn altijd veilige keuzes. Ze stralen professionaliteit en betrouwbaarheid uit.

Witte kleding wekt een frisse en schone indruk, vooral als je het combineert met andere neutrale kleuren. Zorg er wel voor dat je witte kledingstukken goed schoon zijn en niet doorschijnend. Aan tafel zitten met zweetplekken in je witte t-shirt maakt meestal niet de beste indruk. 

Felle kleuren kun je over het algemeen beter vermijden voor een sollicitatiegesprek. Deze leiden af en passen minder goed bij de formele sfeer van de gelegenheid. Aan de andere kant: als deze kleuren passen bij wie je bent en waar jij je lekker in voelt, is dit voor jou de goede keuze. 

Geen tweede kans voor een eerste indruk

iStock 1269988941

Een eerste indruk maak je maar ėėn keer en hierbij kan de juiste outfit je zeker helpen dus het loont om hier van tevoren over na te denken. Het belangrijkste is dat je een outfit kiest die er netjes en verzorgd uitziet, maar óók waar jij je prettig en zelfverzekerd in voelt. Je presenteert je namelijk niet alleen via je kleding maar ook via je houding.

Zo kreeg Remco weleens iemand op gesprek die vergat zijn jas uit te trekken en zijn tas om zijn nek liet hangen. Daar heb ik wel wat van gezegd, zegt Remco: ‘prima dat je bij mij zo aan tafel zit, maar als je bij de klant op gesprek gaat, denk er dan aan om je jas uit te trekken’. Zo kun je het eerste gesprek met het bemiddelingsbureau ook meteen gebruiken als generale repetitie voor wanneer je bij een bedrijf op gesprek mag. 

Jouw ICT-vacature ingevuld!

Bij Aatop ICT weten wij dat je zorgeloos wilt groeien. Om dat te kunnen doen heb je de juiste mensen op de juiste plek nodig.

Het probleem is dat het moeilijk is om de juiste ICT’ers te vinden. Dat kan van tijd tot tijd behoorlijk frustrerend zijn. Wij geloven dat het onnodig is dat je vacature lang open staat.

Wij begrijpen dat het lastig is om in de ICT-arbeidsmarkt goed personeel te vinden. Met ons grote netwerk zijn wij in staat om meer dan 9 van de 10 vacatures snel te vullen.

We doen dit met de Aatop ICT Aanpak:

  1. Maak een afspraak
  2. Wij gaan aan de slag
  3. Krijg de juiste kandidaat


Dus maak vandaag nog een afspraak!

Zodat je geen lege plekken meer hebt en niet kunt leveren. En in plaats daarvan de juiste kandidaat krijgt, je kunt focussen op je core business en de groei kunt realiseren die je voor ogen hebt.

Vul je gegevens in. Wij nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden