Aatop ICT logo

Tekort aan IT personeel

Tekort aan IT personeel

Het tekort aan IT personeel is al jaren een fenomeen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Heeft de coronasituatie invloed op dit tekort?

Situatie vóór corona

Laten we de situatie van vóór corona eens onder de loep nemen. In 2019 publiceerde het UWV een factsheet over de IT arbeidsmarkt in Nederland. Volgens werkgever waren 7 op de 10 ICT vacatures moeilijk vervulbaar. Geen andere beroepsgroep kampte met dergelijke personeelstekorten. In 2018 ontstonden 57.000 IT vacatures. Dat waren er 4.000 meer dan in 2017. In Q1 van 2019 ontstonden ruim meer IT vacatures dan in Q1 van 2018.

De onderstaande grafiek toont een spanningsindicator. Hier is duidelijk zichtbaar dat de ICT-arbeidsmarkt in 2016 en 2017 nog ‘krap’ genoemd werd, maar halverwege 2017 zich ontwikkelde naar ‘zeer krap’

Tekort-aan-IT-Personeel-1

(bron: UWV)

Wanneer een bedrijf een tekort heeft aan personeel, dan is het logisch dat een bedrijf dit merkt in de dagelijkse uitvoering van activiteiten. De onderstaande grafiek laat zien welk aandeel van de werkgevers actief in de ICT dienstverlening dat tekort dagelijks ervaart (afgezet tegen de gehele markt).

Tekort-aan-IT-Personeel-2

(bron: UWV)

Als ICT werving- en selectiebureau merkten wij deze ontwikkelingen duidelijk. In onze dagelijks contact met klanten werd steeds duidelijker hoe groot het tekort van goed ICT personeel was (en is).

IT is een breed speelveld. De vraag rijst dan ook welke vacatures het meest moeilijk in te vullen zijn binnen de brede IT arbeidsmarkt. De onderstaande tabel geeft hierop een duidelijk antwoord, namelijk beheerders (applicatie / systeem / functioneel) en software ontwikkelaars.

Tekort-aan-IT-Personeel-3

Om een antwoord te geven op het tekort aan software ontwikkelaars, hebben wij in 2017 summit developers opgericht (www.summitdevelopers.nl).

Situatie tijdens en na corona
De maatregelen rondom het coronavirus hebben flinke impact op de wereld om ons heen. Dat moge duidelijk zijn. Welke invloed heeft dit op de IT arbeidsmarkt?

IT Staffing Groep deed recent onderzoek onder 1.188 HR-verantwoordelijken. Daaruit blijkt dat IT vacatures nog altijd de moeilijkst invulbare vacatures zijn.

De onderstaande grafiek spreekt boekdelen.

Tekort-aan-IT-Personeel-4

(bron: IT Staffing Groep)

Een logische verklaring is dat IT voor bedrijven en personen allang geen luxeproduct meer is. Het is een broodnodig onderdeel van (bijna) ieder bedrijf. De coronamaatregelen benadrukken dit alleen meer. Veel mensen werken vanuit huis. Een goed werkende IT infrastructuur is van groot belang.

Ander onderzoek, van bureau Robert Walters, toont aan dat een aantal type IT vacatures te maken heeft gehad met een teruglopende vraag (bijvoorbeeld beheerders), maar dat tegelijkertijd de vraag naar bijvoorbeeld IT Product Owners en Data Engineers toenam.

Samenvattend

Het zijn nog steeds glorieuze tijden voor IT-ers die een baan zoeken. De vraag naar IT-ers is nog steeds enorm groot. Wel zijn er verschillen te merken in de vraag naar bepaalde IT professionals. Voor werkgevers die op zoek zijn naar IT-ers geldt dat een goede recruitmentstrategie onverminderd belangrijk blijft. Inderdaad, de arbeidsmarkt als geheel verandert, maar de IT-er die gisteren nog lastig te vinden was, komt morgen niet vanzelf binnenlopen.

Meer weten of hulp nodig?

Ook op zoek naar IT-ers? Aatop ICT is al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in werving & selectie van ICT-ers. Bel Matthijs Visscher via 06 – 47 57 86 46 of stuur een mail voor meer informatie naar [email protected].

Door: Matthijs

De nieuwste ICT vacatures

Jouw ICT-vacature ingevuld!

Bij Aatop ICT weten wij dat je zorgeloos wilt groeien. Om dat te kunnen doen heb je de juiste mensen op de juiste plek nodig.

Het probleem is dat het moeilijk is om de juiste ICT’ers te vinden. Dat kan van tijd tot tijd behoorlijk frustrerend zijn. Wij geloven dat het onnodig is dat je vacature lang open staat.

Wij begrijpen dat het lastig is om in de ICT-arbeidsmarkt goed personeel te vinden. Met ons grote netwerk zijn wij in staat om meer dan 9 van de 10 vacatures snel te vullen.

We doen dit met de Aatop ICT Aanpak:

  1. Maak een afspraak
  2. Wij gaan aan de slag
  3. Krijg de juiste kandidaat


Dus maak vandaag nog een afspraak!

Zodat je geen lege plekken meer hebt en niet kunt leveren. En in plaats daarvan de juiste kandidaat krijgt, je kunt focussen op je core business en de groei kunt realiseren die je voor ogen hebt.

Vul je gegevens in. Wij nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.