Bij Aatop ICT ben ik dagelijks actief om mijn klanten te helpen met het vinden van de juiste IT collega. Het is voor mij en m’n klanten dus essentieel dat we met veel IT’ers in contact komen. Naast de vele mensen die we in ons netwerk hebben, en het proactief benaderen van kandidaten, krijg ik dagelijks ook veel sollicitaties binnen.
Persoonlijk vind ik dat een mooi onderdeel van mijn werk. Iemand heeft de moeite genomen één van onze vacatures door te lezen, is geïnteresseerd, werkt zijn of haar CV bij, schrijft een toelichting en stuurt deze via onze website of email op. Omdat iemand hier tijd en energie in stopt, vind ik het belangrijk om iedere sollicitatie persoonlijke terugkoppeling te geven. Dat klinkt logisch, maar is helaas niet altijd de praktijk.
Zoals je begrijpt komen we diverse typen sollicitatie tegen. Hierbij 5 typen sollicitaties die ik regelmatig voorbij zie komen:
1. De solliciteer-op-alles-wat-los-en-vast-zit-sollicitatie
Bij het openen van je mailbox zie je zomaar 7 sollicitaties op een rijtje staan: kijk, dat belooft wat! Bij nadere inspectie blijkt dit één kandidaat te zijn die de kansen graag spreidt. 7 sollicitaties op uiteenlopende vacatures komen wat mij betreft niet heel sterk over. Eerlijk is eerlijk, we hebben natuurlijk ruim 100 vacatures openstaan, maar begin gewoon bij degenen die het beste aansluit. Focus is alles. En kom je er echt niet uit: schrijf je gerust ‘open’ in, dan kijk ik graag met je mee.
2. De verplichte sollicitatie
Helaas krijg ik met grote regelmaat verplichte sollicitaties. Vaak zijn dit sollicitaties zonder enige vorm van motivatie of CV’s waar ik met de grootst mogelijke creativiteit geen match met de vacature in kan ontdekken. Soms staat het zelfs expliciet bij: Ik wil/hoef eigenlijk niet meer te werken, maar moet van…. Etc. Helaas werkt het systeem zo. Als je verplicht moet solliciteren, neem gerust even telefonisch contact op, dan stuur ik je ‘met plezier’ een afwijzing. Veel beter toch?
3. De speel-graag-verstoppertje-sollicitatie
YES! Wat een top sollicitatie. Mooi CV, aansluitende werkervaring, duidelijke toelichting erbij. Ik ga gelijk bellen! Ah, voicemail, kan gebeuren. Voor de zekerheid een mailtje erachteraan. Na 2 dagen nog even een appje, blauwe vinkjes, maar geen reactie. Jammer. Het kan natuurlijk zijn dat de kandidaat geen interesse meer heeft, of al een baan gevonden heeft. Geen probleem, dat hoor ik graag even.
4. De geen-minuut-te-verspillen-sollicitatie
Het valt me op dat zo’n kwart van de sollicitaties geen enkele vorm van toelichting bevatten. Nu is dat ook wel erg makkelijk via diverse vacaturebanken, maar het komt mij wel wat kaal en minder geïnteresseerd over. Een compleet epistel als motivatie hoeft heus niet, maar een korte toelichting over je situatie en waarom de functie je aanspreekt zegt veel over jou. Waardevolle informatie dus! Trek daar gerust 10 minuten voor uit, de vacature is vast niet ingevuld in de tussentijd 🙂
5. De Verweggistan-sollicitatie
Relatief vaak krijg ik spook-sollicitaties uit het buitenland, zonder enige vorm van toelichting. Engelse CV’s, niet Nederlands sprekend. Al onze vacatures zijn in het Nederlands geschreven, dus dat triggert mij dan wel: waarom solliciteert iemand op deze vacature, begrijpt hij de vacaturetekst überhaupt? Okay, Google Translate helpt vast veel, maar ik ben toch altijd benieuwd wat er zou gebeuren als ik iemand uit Brazilië zou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek in Lunteren. Om maar iets te noemen.
Zijn dat de enige sollicitaties die ik krijg? Nee, gelukkig niet! De meeste sollicitaties zijn van mensen die de vacature goed hebben gelezen, een heldere toelichting en CV toesturen, die ik graag uitnodig voor een kop koffie of Teams gesprek.
Wanneer spreken wij elkaar?
Door: Ton