Hoe schrijf je een open sollicitatie?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Soms heeft een bedrijf of ICT werving- en selectiebureau geen actuele ICT vacatures die aansluiten bij wat jij zoekt, maar zou je wel heel graag voor dit bedrijf werken of het bureau als bemiddelaar inschakelen. Dan is het een idee om een open sollicitatie te versturen of je bij het bureau in te schrijven.

Wat is een open sollicitatie?

Met een open sollicitatie richt je je niet op een specifieke vacature of ICT functie, maar geef je aan dat je geïnteresseerd bent in werken bij een bepaald bedrijf of wil je dat een specifiek bureau jou helpt een geschikte ICT baan te vinden. Als een werkgever of de ICT recruiter onder de indruk is van je sollicitatie, besluiten ze misschien om je uit te nodigen voor een gesprek of je gegevens te bewaren voor toekomstige mogelijkheden. ‘We hebben vaak niet meteen een geschikte beschikbare ICT baan voor iemand die zich bij ons inschrijft.’ vertelt Sjaco Versteeg, accountmanager bij Aatop ICT. ‘De open sollicitaties houd ik wel altijd in het achterhoofd.”

Het voordeel van open solliciteren

Het voordeel van een open sollicitatie is dat er vaak minder concurrentie is dan bij het solliciteren op een specifieke ICT vacature. Dit kan je een voordeel geven omdat je meer opvalt tussen de vele sollicitanten die op een ICT vacature reageren. Met een open sollicitatie toon je ook jouw enthousiasme voor een bedrijf of ICT functie. Je laat er proactief mee zien dat je gemotiveerd bent en graag wilt bijdragen. Eigenschappen die de meeste bedrijven en ICT recruiters waarderen!

Belangrijk is dan wel dat je jouw enthousiasme voor een specifiek bedrijf of vakgebied weet over te brengen in jouw open sollicitatie. Dat begint met het meesturen van een goed CV en het schrijven van een enthousiaste motivatie of toelichting. Schrijf hierin waarom je op zoekt bent naar een nieuwe ICT baan, wat je nu doet, wat je eerder hebt gedaan en wat je in een nieuwe ICT functie  zoekt. “Soms krijg ik inschrijvingen zonder toelichting en zonder CV met de opmerking ‘kijk maar op m’n LinkedIn-profiel’, ik hoor het wel. Ik vraag me dan wel af hoe committed iemand is voor een nieuwe baan”, vertelt Sjaco, accountmanager bij Aatop ICT. 

“Niet alle IT vacatures zijn publiekelijk. Soms wordt in een bedrijf eerst intern gezocht  of zoekt een IT recruiter in de eigen database naar geschikte ICT kandidaten.”

Vacatures niet altijd publiekelijk

Daarnaast adverteren niet alle bedrijven of IT recruiters vacatures publiekelijk. Soms wordt eerst intern gezocht naar een geschikte kandidaat, schakelt een bedrijf een ICT werving- en selectiebureau in of zoekt een IT recruiter eerst in de eigen database naar geschikte ICT kandidaten. Door een open sollicitatie te sturen, breng je jezelf onder de aandacht van bedrijven en recruiters die mogelijk wel actuele ICT vacatures hebben maar deze zelf (nog) niet actief promoten. 

Sjaco bevestigt dit: ‘Soms heb ik twee maanden later wél een geschikte vacature voor iemand die zich eerder bij ons heeft ingeschreven en dan denk ik, hé, wacht eens even, ik heb nog een geschikte ICT-er in mijn inbox staan. Dan kan zo iemand direct op gesprek en is het niet nodig om de vacature nog openbaar te maken’.

“Wat vind jij belangrijk in een ICT baan en wat vind je leuk in je werk. Als wij daar een goed beeld van hebben, kunnen we concreet voor je op zoek en hiervan een vertaalslag maken in een leuke baan.”

Wat zet je in een open sollicitatie?

Allemaal goede redenen om een open sollicitatie te sturen naar een bedrijf waarvoor jij graag je tijd en energie in wilt zetten of je in te schrijven bij een ICT recruiter die jou aanspreekt. Maar hoe schrijf je nou een pakkende open sollicitatie of motivatie en waar begin je? 

We geven enkele tips:

  1. Begin je brief met een pakkende opening die meteen de aandacht trekt en uitnodigt om verder te lezen. Zorg ervoor dat je de aandacht van de lezer direct grijpt. Je kunt bijvoorbeeld een interessante vraag stellen, een opvallend feit delen of een pakkende uitspraak doen.
  2. Beschrijf in je sollicitatiebrief duidelijk waarom je voor een bedrijf wilt werken of waarom je naar een specifieke functie op zoek bent. Wees hierbij specifiek. Welke aspecten trekken je aan in een bedrijf (visie, missie of activiteiten die ze ondernemen) of waarom zou je graag een bepaalde ICT functie willen hebben. ‘Wees zo concreet mogelijk’, zegt Sjaco. ‘Wat vind jij belangrijk in een ICT baan en wat vind je leuk in je werk. Als wij daar een goed beeld van hebben, kunnen we concreet voor je op zoek en hiervan een vertaalslag maken in een leuke baan’.
  3. Beschrijf in je brief duidelijk wat je te bieden en toe te voegen hebt en op welk soort ICT functies je inzetbaar bent. Vertel kort over je sterke punten, vaardigheden, ervaring en prestaties maar voorkom dat het een samenvatting van je CV wordt. Koppel je sterke punten met de specifieke behoeften van het bedrijf of een specifieke ICT functie waarnaar je op zoek bent. Leg uit hoe jouw sterke punten een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van problemen, het behalen van doelen of het verbeteren van processen binnen de organisatie.
  4. Zijn je sterke punten erkend door referenties zoals collega’s of leidinggevenden? Verwijs hier dan naar in je brief. Bijvoorbeeld: “Mijn vorige manager heeft mijn sterke analytische vaardigheden erkend en heeft me regelmatig ingezet voor complexe data-analyses.” Via LinkedIn kun je connecties gemakkelijk vragen om een referentie die je kunt gebruiken in jouw open sollicitatie. ‘Soms is het al genoeg om kort te verwijzen naar je referenties op je LinkedIn-profiel’, zegt Sjaco. Neem in je brief een link op naar je LinkedIn-pagina zodat de HR-manager of de IT recruiter hier naar kan doorklikken als deze hierin geïnteresseerd is.’ ‘Of schrijf in je brief dat referenties op aanvraag zijn’, vult Remco aan.
  5. Sluit af met een sterke conclusie. Herhaal je interesse in het bedrijf en bedank de lezer voor zijn tijd en overweging. Geef ten slotte aan dat je graag verdere stappen wilt nemen om je sollicitatie te bespreken. Stel voor om elkaar persoonlijk te ontmoeten of om een telefonisch gesprek te hebben om je interesse verder toe te lichten. Dit toont je vastberadenheid en bereidheid om een extra stap te zetten. Remco geeft nog en tip: ‘als je zelf enkele dagen nadat je hebt gesolliciteerd belt, kom je net wat enthousiaster en gemotiveerder over dan wanneer je afwacht. Dit geeft een positieve indruk’.
  6. Ten slotte: wees enthousiast maar draaf niet door. Houd je open sollicitatie beknopt en overzichtelijk. Benadruk de belangrijkste punten en schrap alle overbodige informatie. Bij een open sollicitatie voeg je ook een CV toe dus voorkom dat je de inhoud hiervan herhaalt in je sollicitatiebrief. Zorg uiteraard ook dat er geen spelfouten of grammaticale fouten in staan. Een goede open sollicitatie heeft een professionele opmaak, een heldere opbouw en is makkelijk te lezen. Zo voorkom je dat jouw lezer halverwege afhaakt en je boodschap niet duidelijk overkomt!

Aan wie richt je een open sollicitatie?

Heb je glashelder op papier waarom een bedrijf niet zonder je kan? Dan wil je jouw open sollicitatie natuurlijk zo snel mogelijk versturen. Maar aan wie? Hier zijn enkele mogelijke ontvangers van een open sollicitatie:

De HR-manager is vaak verantwoordelijk voor het wervingsproces binnen een bedrijf. Het richten van je open sollicitatie aan de HR-manager is daarom een logische 1e keuze omdat deze betrokken is bij het selecteren en aannemen van alle nieuwe medewerkers.

Soms is de werving- en selectie van een ICT vacature uitbesteed aan een IT werving- en selectiebureau dat verantwoordelijk is voor alle wervingsactiviteiten van een bedrijf. Dan kun je het beste de open sollicitatie aan hen sturen.

Ben je geïnteresseerd in een specifieke afdeling of team binnen een bedrijf? Dan kun je je open sollicitatie ook richten aan het desbetreffende afdelingshoofd. Zo komt jouw sollicitatiebrief meteen bij de juiste persoon in de mailbox.

Je kunt jouw open sollicitatie ook sturen aan de directeur of CEO van een bedrijf. Dan breng je jouw brief meteen onder de aandacht bij de hoogste besluitvormer (maar de vraag is wel of deze op jouw open sollicitatie zit te wachten).

Het is belangrijk om onderzoek te doen op de website en de LinkedIn-pagina van het bedrijf of de recruiter om te achterhalen aan wie je jouw open sollicitatie het beste kunt sturen. Kun je online geen contactgegevens vinden? Bel dan het bedrijf of de recruiter om deze te achterhalen. Zo voorkom je dat je in een algemene mailbox blijft hangen en je open sollicitatie onopgemerkt blijft.

“Open sollicitaties leiden niet altijd meteen tot het vinden van een nieuwe baan maar ze kunnen wel leiden tot onverwachte kansen.”

Trek de stoute schoenen aan

Open sollicitaties leiden niet altijd meteen tot het vinden van een nieuwe baan maar ze kunnen wel leiden tot onverwachte kansen. Sjaco zegt hierover: ‘Ik denk dat we met 75% van de inschrijving niet direct iets kunnen, maar ze zijn goed om in het achterhoofd te houden voor toekomstige ICT vacatures die wij mogen bemiddelen’. Wil je graag werken voor een specifiek bedrijf of ben je op zoek naar een specifieke functie in de ICT? Trek dan de stoute schoenen aan en ga ervoor! Wat heb je te verliezen?

De nieuwste ICT vacatures

Jouw ICT-vacature ingevuld!

Bij Aatop ICT weten wij dat je zorgeloos wilt groeien. Om dat te kunnen doen heb je de juiste mensen op de juiste plek nodig.

Het probleem is dat het moeilijk is om de juiste ICT’ers te vinden. Dat kan van tijd tot tijd behoorlijk frustrerend zijn. Wij geloven dat het onnodig is dat je vacature lang open staat.

Wij begrijpen dat het lastig is om in de ICT-arbeidsmarkt goed personeel te vinden. Met ons grote netwerk zijn wij in staat om meer dan 9 van de 10 vacatures snel te vullen.

We doen dit met de Aatop ICT Aanpak:

  1. Maak een afspraak
  2. Wij gaan aan de slag
  3. Krijg de juiste kandidaat


Dus maak vandaag nog een afspraak!

Zodat je geen lege plekken meer hebt en niet kunt leveren. En in plaats daarvan de juiste kandidaat krijgt, je kunt focussen op je core business en de groei kunt realiseren die je voor ogen hebt.

Vul je gegevens in. Wij nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.