Aatop ICT logo
Vacatures software tester
Vacatures software tester

Vacatures software tester

Uitgebreid netwerk
Meer dan 20 jaar ervaring
Meer dan 20 jaar ervaring

Vacatures software tester

Zoek je een baan als software tester? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We zijn namelijk altijd op zoek naar toppers voor het opstellen van testplannen, het ontwikkelen van testcases en het uitvoeren van tests. Bekijk op deze pagina onze actuele vacatures en solliciteer direct!

Zie je in het overzicht met tester vacatures geen software testing vacature die je aanspreekt? Schrijf je dan bij ons in of neem contact op met één van onze accountmanagers. Wij krijgen continu nieuwe, interessante ICT-vacatures binnen waarvoor we goeie ICT-ers zoeken!

Salaris: € 2.750 – € 4.100 bruto per maand Locatie: Regio Dordrecht Uren: 40 Heb jij al een klein beetje geproefd van Software of Applicaties? Spreekt de logistieke wereld jou aan? Dan smaakt deze ...

Regio Dordrecht
HBO / WO, MBO
32 - 40 uur per week

Meer weten over werken als software tester?

Wat is software testen?

Software testen of system testing is het proces waarbij software wordt geëvalueerd om te controleren of het voldoet aan de vereisten en specificaties, en om eventuele fouten, bugs of gebreken op te sporen. Het is een belangrijk onderdeel van de softwareontwikkelingscyclus en helpt ervoor te zorgen dat de software van goede kwaliteit is voordat deze wordt vrijgegeven aan gebruikers.

Tijdens het testproces worden verschillende technieken en methoden toegepast om de software grondig te onderzoeken. Dit omvat het uitvoeren van testscenario’s, het controleren van de functionaliteit van de software, het valideren van invoer en uitvoer, het testen van prestaties, het simuleren van verschillende gebruikersomgevingen en het controleren van de beveiliging van de software.

Het doel van software testen is om defecten op te sporen en te rapporteren, zodat ze kunnen worden opgelost voordat de software wordt vrijgegeven aan eindgebruikers. Testen helpt om de kwaliteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de software te verbeteren. Het draagt bij aan het verminderen van risico’s en problemen die gebruikers kunnen tegenkomen bij het gebruik van de software.

Software testen kan handmatig worden uitgevoerd, waarbij testers de software stap voor stap doorlopen en verschillende testscenario’s uitvoeren. Het kan ook geautomatiseerd worden, waarbij speciale softwaretools worden gebruikt om tests uit te voeren en resultaten te analyseren. Automatisering kan helpen om het testproces efficiënter te maken en herhaalbare tests uit te voeren.

Al met al is software testen een essentieel onderdeel van het ontwikkelingsproces, omdat het helpt om kwaliteitssoftware te leveren die voldoet aan de vereisten en verwachtingen van gebruikers.

Wat doet een software tester?

Een software tester of ICT tester is verantwoordelijk voor het testen van softwaretoepassingen om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren en voldoen aan de vereisten en verwachtingen. De taken van een software tester kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke project en de organisatie, maar over het algemeen omvatten ze de volgende activiteiten:

1. Opstellen van testplannen: de software tester werkt samen met het ontwikkelingsteam en andere belanghebbenden om testplannen op te stellen. Deze plannen beschrijven de teststrategie, het testbereik, de testdoelstellingen en de benodigde middelen.

2. Ontwikkelen van testcases: de tester ontwerpt testcases op basis van de functionele specificaties van de software. Deze testcases beschrijven stapsgewijs hoe verschillende functies en scenario’s van de software moeten worden getest.

3. Uitvoeren van tests: de tester voert de ontwikkelde testcases uit om te controleren of de software correct werkt en aan de vereisten voldoet. Dit kan handmatig testen inhouden, waarbij de tester de software handmatig bedient en de resultaten controleert, of geautomatiseerd testen met behulp van speciale tools en scripts.

4. Registreren van bugs: als de tester tijdens het testen fouten of gebreken in de software ontdekt, registreert hij/zij deze als bugs in een bug-tracking systeem. De tester werkt mogelijk samen met het ontwikkelingsteam om de bugs te analyseren en op te lossen.

5. Rapporteren en documenteren: de tester rapporteert de testresultaten aan het ontwikkelingsteam en andere belanghebbenden. Dit omvat het opstellen van testrapporten en het documenteren van eventuele bevindingen, problemen of risico’s die tijdens het testproces zijn geïdentificeerd.

6. Samenwerken met het ontwikkelingsteam: de tester werkt nauw samen met het ontwikkelingsteam om eventuele problemen op te lossen, feedback te geven over de kwaliteit van de software en te zorgen voor een continue verbetering van het testproces.

Kortom, de rol van een software tester is om ervoor te zorgen dat de software grondig wordt getest en van hoge kwaliteit is voordat deze wordt vrijgegeven voor gebruik door eindgebruikers.

Opleiding software tester

Een opleiding tot software tester is gericht op het aanleren van vaardigheden en kennis die nodig zijn om softwaretoepassingen te testen op kwaliteit, functionaliteit en bruikbaarheid. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een opleiding tot software tester te volgen:

1. Basisopleiding: begin met het behalen van een middelbaar diploma of een gelijkwaardige kwalificatie. Hoewel het niet altijd vereist is, kan een achtergrond in informatica, softwareontwikkeling of een gerelateerd vakgebied nuttig zijn.

2. Hoger onderwijs: overweeg om een bacheloropleiding te volgen in informatica, software engineering of een vergelijkbare discipline. Dit zal je een sterke basis geven in softwareontwikkeling en technische concepten die van pas kunnen komen bij het testen van software.

3. Certificeringen: er zijn verschillende certificeringen beschikbaar die je kennis en vaardigheden als software tester kunnen valideren. Enkele populaire certificeringen zijn Certified Software Tester (CSTE), ISTQB Certified Tester en Certified Agile Tester (CAT). Deze certificeringen vereisen meestal een combinatie van theoretische kennis en praktijkervaring.

4. Praktijkervaring: naast formele opleidingen is het belangrijk om praktijkervaring op te doen. Dit kan worden bereikt door stages, software tester traineeship, projecten of werkervaring in de softwareontwikkeling of softwaretestindustrie. Het werken aan echte softwareprojecten zal je blootstellen aan verschillende testmethoden, tools en technologieën.

5. Zelfstudie: blijf jezelf voortdurend ontwikkelen door zelfstudie. Er zijn talloze online bronnen beschikbaar, zoals tutorials, blogs, forums en boeken, die je kunnen helpen je kennis van softwaretesten uit te breiden.

6. Specialisatie: overweeg om je te specialiseren in specifieke gebieden van softwaretesten, zoals geautomatiseerd testen, mobiel testen, beveiligingstesten of performancetesten. Dit kan je carrièreperspectieven verbreden en je waardevoller maken voor werkgevers.

Het volgen van een opleiding tot software tester kan je helpen om een solide basis te leggen voor een carrière in de softwaretestindustrie. Het is belangrijk om voortdurend te blijven leren en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied om je vaardigheden en expertise bij te houden.

Welk salaris verdient een software tester?

In Nederland varieert het salaris van een software tester meestal tussen de €2.500 en €4.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring en vaardigheden. Een junior software tester met minder ervaring verdient aan het begin van een carrière een wat lager salaris terwijl een senior software tester met meer ervaring en expertise meer verdient. Ook de bedrijfsgrootte, de industrie waarin het bedrijf actief is of de benodigde expertise en de mate van specialisatie zijn van invloed op het salaris dat een bedrijf biedt voor een functie als software tester.

Waar werkt een software tester?

Een software tester, test coordinator of  test engineer werkt meestal binnen een IT-afdeling of softwareontwikkelingsbedrijf. Ze kunnen ook werken bij consultancybedrijven die gespecialiseerd zijn in softwaretesten of als freelancers. De exacte locatie waar een software tester werkt, kan variëren, afhankelijk van het bedrijf en de specifieke omstandigheden.

Hier zijn enkele van de mogelijke werkplekken voor een software tester:

1. Kantoor: veel software testers werken op kantoor, waar ze deel uitmaken van een ontwikkelingsteam. Ze kunnen samenwerken met ontwikkelaars, projectmanagers en andere teamleden om softwarefouten te identificeren en te rapporteren.

2. Testlaboratorium: soms werken software testers in een speciale testomgeving of een testlaboratorium. Deze omgevingen zijn bedoeld om specifieke testscenario’s na te bootsen en problemen te identificeren voordat de software in productie gaat.

3. Externe locaties: in sommige gevallen kan een software tester op locatie werken bij klanten, vooral als ze werken voor een consultancybedrijf. Ze kunnen worden ingezet om software te testen op verschillende locaties, zoals bij klantbedrijven of externe testfaciliteiten.

4. Thuiswerken: met de groei van remote werken, hebben veel software testers de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Ze kunnen virtueel samenwerken met hun teamleden, toegang hebben tot testomgevingen via VPN’s en communiceren via online samenwerkingstools.

De exacte werkplek van een software tester hangt uiteraard ook af van de bedrijfscultuur, de aard van het project en de voorkeuren van de individuele tester.

Aan de slag als software tester?

Wil je tester worden en zoek je een baan als software tester? Op deze pagina vind je onze actuele tester vacatures maar we krijgen regelmatig nieuwe verzoeken binnen.

Heb je speciale wensen zoals een baan als software tester in een specifieke sector of ontwikkelomgeving? Of zoek je werk als software tester op een specifieke locatie zoals Rotterdam, Amsterdam of Den Bosch? Schrijf je dan bij ons in zodat we met jou contact op kunnen nemen wanneer deze kans voorbijkomt!

Benieuwd wie wij zijn? We stellen ons graag aan je voor via een online meeting of met een goede bak koffie bij ons op kantoor in Veenendaal, Amsterdam, Sliedrecht, Zwolle, Groningen of Den Bosch.

×
Jobalert

Jobalert!

Op de hoogte blijven van alle nieuwe vacatures in jouw vakgebied? Schrijf je in voor onze 7 Jobalert.

Privacy statement(Vereist)

Ontvang elke maand onze actuele vacatures

Naam(Vereist)
Hidden
Hidden

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden