Vacatures functioneel beheerder
Vacatures functioneel beheerder

Vacatures functioneel beheerder

Uitgebreid netwerk
Meer dan 20 jaar ervaring
Beoordeeld met het cijfer 9

Vacatures functioneel beheerder

Zoek je een vacature functioneel beheerder of functioneel applicatiebeheerder? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We zijn namelijk altijd op zoek naar toppers op het gebied van functioneel (applicatie) beheer. Bekijk op deze pagina onze actuele vacatures en solliciteer direct!

Zijn er geen actuele functioneel beheer vacatures beschikbaar? Schrijf je dan bij ons in of neem contact op met één van onze accountmanagers. Wij hebben altijd interessante nieuwe ICT vacatures waarvoor we goeie ICT-ers zoeken!

Veel klanten stappen over naar Oracle Cloud Infrastructure. Als database administrator in Utrecht mag jij hun gids zijn! Je helpt je klanten met onderhoud en beheert hun databases, je optimaliseert de prestaties en lost ...

3.100 - 3.700,-
40 uur per week
Utrecht

Dankzij jouw snelle verbeteringen aan het ERP systeem kunnen interne collega’s en buitendienst monteurs zo snel & efficiënt mogelijk werken. Vanwege de diverse werkzaamheden ben jij hét aanspreek punt van IT van ...

4.000 - 5.700,-
32 - 40 uur per week
Delft

Sinds vier jaar wordt er bij Molenaar Badkamers gewerkt met AFAS. Samen met een externe AFAS-specialist, verzorg jij de inrichting en optimalisatie van AFAS bij Molenaar. Wat ga je doen? Jij zorgt ervoor dat de ...

75 - 100,-
32 - 40 uur per week
Nunspeet

In het kort Standplaats : Ede Uren p/wk : 32-40 Salaris : €2.500,- tot €3.500,- per maand op basis van 36 uur per week In de rol als IT supportmedewerker bij Bidfood in Ede ben je dé steun en toeverlaat voor ...

2.500 - 3.500,-
36 uur per week
Ede
↓ ↓ ↓ ↓ ↓

Meer over functioneel beheer

Wat is functioneel beheer?

Functioneel beheer is de spin in het web wat betreft het informatiebeheer binnen een organisatie en beheert de functionele aspecten van informatiesystemen of softwaretoepassingen binnen een organisatie. Het richt zich op het zorgen dat deze systemen optimaal functioneren en voldoen aan de behoeften van de gebruikers.

Functioneel beheer omvat verschillende taken en verantwoordelijkheden. Enkele belangrijke aspecten zijn:

1. Gebruikersondersteuning: functioneel beheerders bieden ondersteuning aan gebruikers van informatiesystemen. Ze beantwoorden vragen, lossen problemen op en bieden begeleiding bij het gebruik van de systemen.

2. Requirementsanalyse: functioneel beheerders werken samen met gebruikers om de functionele vereisten voor systemen te identificeren en te begrijpen. Ze vertalen de behoeften van gebruikers naar concrete specificaties die als basis dienen voor de ontwikkeling of configuratie van systemen.

3. Systeemconfiguratie: functioneel beheerders zijn verantwoordelijk voor het configureren van de systemen op basis van de specificaties en vereisten. Ze zorgen ervoor dat de systemen goed zijn ingesteld en functionaliteit bieden die aansluit bij de behoeften van de gebruikers.

4. Testen en acceptatie: functioneel beheerders voeren tests uit om ervoor te zorgen dat de systemen correct functioneren en voldoen aan de gestelde eisen. Ze begeleiden ook het acceptatieproces, waarbij gebruikers de systemen beoordelen en goedkeuren voordat ze in productie worden genomen.

5. Incidentbeheer: functioneel beheerders behandelen incidenten die optreden bij het gebruik van de systemen. Ze registreren en volgen problemen op, werken samen met andere teams om ze op te lossen en communiceren met gebruikers over de voortgang.

6. Veranderingenbeheer: functioneel beheerders coördineren wijzigingen in de systemen, zoals updates, upgrades of nieuwe functionaliteit. Ze beoordelen de impact van veranderingen, plannen en implementeren deze en zorgen ervoor dat gebruikers op de hoogte worden gesteld.

Functioneel beheer is gericht op het waarborgen van de functionaliteit, bruikbaarheid en kwaliteit van informatiesystemen binnen een organisatie. Het is nauw verbonden met gebruikersbehoeften en draagt bij aan het succesvolle gebruik van IT-systemen om de bedrijfsprocessen te ondersteunen.

Wat doet een functioneel beheerder?

Een functioneel beheerder is verantwoordelijk voor het beheer van informatiesystemen binnen een organisatie. De rol van een functioneel beheerder richt zich op het optimaliseren van het gebruik van IT-systemen om de bedrijfsprocessen te ondersteunen. Een functioneel beheerder weet dus niet alleen veel van ICT maar ook over de processen binnen een organisatie en hoe deze met behulp van ICT-applicaties te ondersteunen.

Hiermee is de functioneel beheerder de schakel tussen de medewerkers en de ICT-afdeling. Hij of zij slaat een brug tussen afdelingen zodat de ICT-afdeling begrijpt wat ze moeten ontwikkelen en de medewerkers krijgen waar ze behoefte aan hebben. Communicatieve vaardigheden zijn daarom, naast uiteraard kennis van ICT, erg belangrijk voor een functioneel beheerder.

Enkele belangrijke taken en verantwoordelijkheden van een functioneel beheerder zijn:

1. Systeemconfiguratie: de functioneel beheerder is verantwoordelijk voor het configureren en aanpassen van de IT-systemen om ze optimaal te laten aansluiten op de behoeften van de gebruikers. Dit omvat het definiëren van gebruikersrechten, het aanpassen van schermweergaven en het beheren van workflows.

2. Gebruikersondersteuning: de functioneel beheerder fungeert als het eerste aanspreekpunt voor gebruikers bij vragen, problemen of verzoeken met betrekking tot de IT-systemen. Ze bieden ondersteuning en begeleiding aan gebruikers en helpen hen bij het oplossen van technische problemen of het begrijpen van functionaliteiten.

3. Procesoptimalisatie: een functioneel beheerder is betrokken bij het analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen die worden ondersteund door de IT-systemen. Ze werken samen met verschillende belanghebbenden om inefficiënties te identificeren en oplossingen voor te stellen die de productiviteit en effectiviteit van de processen verbeteren.

4. Coördinatie van wijzigingen: als er aanpassingen of wijzigingen moeten worden doorgevoerd in de IT-systemen, is de functioneel beheerder verantwoordelijk voor het coördineren van dit proces. Ze werken nauw samen met ontwikkelaars, leveranciers en gebruikers om ervoor te zorgen dat wijzigingen succesvol worden geïmplementeerd en getest.

5. Gebruikerstraining: het verstrekken van training en instructie aan gebruikers is een belangrijk onderdeel van de rol van een functioneel beheerder. Ze ontwikkelen trainingsmateriaal, organiseren workshops en geven presentaties om gebruikers vertrouwd te maken met de functionaliteiten van de IT-systemen.

6. Incident- en probleembeheer: de functioneel beheerder is verantwoordelijk voor het registreren, analyseren en oplossen van incidenten en problemen die zich voordoen met de IT-systemen. Ze werken samen met supportteams en ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat eventuele problemen zo snel mogelijk worden opgelost.

Kortom, een functioneel beheerder zorgt ervoor dat de IT-systemen van een organisatie optimaal worden gebruikt, afgestemd zijn op de behoeften van de gebruikers en bijdragen aan de efficiëntie van de bedrijfsprocessen.

Je hebt verschillende soort functies op het gebied van functioneel beheer zoals functioneel consultant, medewerker functioneel beheer of manager functioneel beheer. Je kunt dus goed doorgroeien in dit vakgebied van junior functioneel (applicatie) beheerder naar bijvoorbeeld senior functioneel (applicatie) beheerder.

Wat is het verschil tussen applicatiebeheer en functioneel beheer?

Applicatiebeheer en functioneel beheer zijn twee verschillende rollen binnen het IT-domein, die zich elk richten op verschillende aspecten van het beheer van informatiesystemen en applicaties.

Het belangrijkste verschil tussen een functioneel beheerder en een applicatiebeheerder is dat een functioneel beheerder niet alleen verantwoordelijk is voor de technische werking en gebruiksondersteuning van informatiesystemen maar ook of de werking ervan de processen zo goed mogelijk ondersteund.

Waar de taken van een applicatiebeheerder zich voornamelijk richten op ondersteuning bij het gebruik van software, bekijkt een functioneel beheerder of er ook nog verbeteringen mogelijk zijn om de software beter te laten aansluiten op de bedrijfsprocessen.

Het verschil tussen beide rollen is:

Applicatiebeheer:

Applicatiebeheer houdt zich bezig met het technische beheer en de ondersteuning van softwareapplicaties gedurende hun levenscyclus. Dit omvat taken zoals installatie, configuratie, monitoring, onderhoud, updates en het oplossen van technische problemen die zich voordoen in de applicatieomgeving. Applicatiebeheerders werken vaak samen met ontwikkelaars, systeembeheerders en gebruikers om ervoor te zorgen dat de applicaties correct functioneren en voldoen aan de technische vereisten.

Functioneel beheer:

Functioneel beheer richt zich op het beheren en optimaliseren van de functionaliteit en het gebruik van applicaties binnen een organisatie. Dit omvat het begrijpen van de behoeften van gebruikers, het vertalen van die behoeften naar functionele vereisten, het definiëren van de configuratie en het aanpassen van de applicaties om aan die vereisten te voldoen. Functioneel beheerders fungeren vaak als een brug tussen de gebruikers en de technische teams, waarbij ze de behoeften van gebruikers begrijpen en deze communiceren naar de ontwikkelaars. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het testen van nieuwe functionaliteiten, het trainen van gebruikers en het bieden van ondersteuning bij het gebruik van de applicaties.

Kort samengevat: applicatiebeheer richt zich op het technische aspect van het beheer van applicaties, terwijl functioneel beheer zich richt op het functionele aspect en het afstemmen van de applicaties op de behoeften van de gebruikers.

In de praktijk worden de functietitels echter door elkaar heen gebruikt en vaak is een persoon verantwoordelijk voor zowel applicatiebeheer en functioneel beheer.

Opleiding functioneel applicatiebeheerder

Een opleiding tot functioneel applicatiebeheerder is gericht op het verwerven van kennis en vaardigheden die nodig zijn om functioneel beheer uit te voeren voor softwareapplicaties binnen een organisatie. In een opleiding tot functioneel beheerder leer je wat een functioneel beheerder doet, welke plaats je in de organisatie inneemt en hoe je deze rol het beste vervult. Denk hierbij aan het bepalen van je klantbehoefte, hoe je gestructureerd software gebruikt, beheert en bewaakt of hoe je problemen oplost.

De opleiding tot functioneel applicatiebeheerder kan verschillende vormen aannemen, zoals een voltijdse opleiding aan een hogeschool of universiteit, een deeltijdse opleiding naast een baan, of een cursus of trainingstraject bij een opleidingsinstituut. De duur en de specifieke inhoud van de opleiding kunnen variëren, afhankelijk van de onderwijsinstelling en het gekozen programma.

De opleiding geeft inzicht in de opbouw en ontwikkeling van applicaties en IT-systemen en de kernprocessen van functioneel beheer. Ook komen IT-security, testmanagement, datamanagement en informatievoorziening vaak in deze opleiding aan bod. Wanneer je met specifieke systemen aan de slag wilt zoals AFAS, SAP, BISL, Sharepoint, Qlik Sens of Inventive, heb je uiteraard nog aanvullende certificaten nodig.

In een opleiding tot functioneel applicatiebeheerder leer je alles over:

1. Bedrijfsprocessen: het begrijpen van de bedrijfsprocessen en hoe applicaties daarop aansluiten is essentieel voor een functioneel applicatiebeheerder. Dit omvat het identificeren van de behoeften van gebruikers en het vertalen van deze behoeften naar applicatiefunctionaliteit.

2. Applicatiebeheer: het leren beheren en onderhouden van applicaties, inclusief het uitvoeren van configuratiewerkzaamheden, het oplossen van incidenten en het uitvoeren van wijzigingen in de applicatie. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan het testen en documenteren van de applicatiefunctionaliteit.

3. Gegevensbeheer: het begrijpen van gegevensstructuren, data-integriteit en het uitvoeren van gegevensbeheertaken, zoals het importeren, exporteren en transformeren van gegevens binnen de applicatie.

4. Communicatie en samenwerking: het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden om effectief te kunnen samenwerken met gebruikers, ontwikkelaars en andere belanghebbenden. Dit omvat het kunnen vertalen van gebruikersbehoeften naar technische specificaties en het begrijpen van technische documentatie.

5. Projectmanagement: het krijgen van inzicht in projectmanagementmethoden en -technieken, zodat je projecten kunt plannen, coördineren en bewaken binnen de context van applicatiebeheer.

Na het voltooien van de opleiding kun je aan de slag als functioneel applicatiebeheerder bij verschillende organisaties, zoals bedrijven, overheidsinstellingen of consultancybedrijven. Je krijgt de verantwoordelijk voor het waarborgen van de functionaliteit en het gebruik van applicaties, het ondersteunen van gebruikers en het begeleiden van wijzigingen en verbeteringen in de applicaties.

Salaris functioneel beheerder

Een functioneel beheerder verdient een gemiddeld salaris per maand tussen de 3.500 en 4.500 euro afhankelijk van het soort werkzaamheden en het type organisatie. Aanvullend kun je vaak rekenen op bijvoorbeeld een auto, laptop en telefoon van de zaak en mag je werk gerelateerde opleidingen en cursussen volgen. Om dit loon te verdienen heb je meestal minimaal MBO-4 werk- en denkniveau enkele jaren relevante werkervaring nodig. Een senior functioneel beheerder in een grotere organisatie heeft meestal nog een hoger salaris.

Waar werkt een functioneel beheerder?

Elke organisatie maakt tegenwoorden gebruik van informatiesystemen of softwaretoepassingen. Als functioneel (applicatie) beheerder kun je in daarom in veel verschillende sectoren aan het werk. Functioneel beheerders kunnen in verschillende sectoren en bedrijfstakken werken, waaronder:

1. Bedrijven: functioneel beheerders kunnen werken bij grote bedrijven die gebruikmaken van complexe bedrijfstoepassingen, zoals Enterprise Resource Planning (ERP) systemen, Customer Relationship Management (CRM) software of andere op maat gemaakte softwareoplossingen.

2. Overheidsinstellingen: functioneel beheerders kunnen werkzaam zijn bij overheidsinstanties die verschillende informatiesystemen gebruiken om hun taken uit te voeren, zoals belastingdiensten, gemeenten of provincies.

3. Onderwijsinstellingen: scholen, hogescholen en universiteiten maken vaak gebruik van verschillende educatieve softwaretoepassingen en informatiesystemen. Een functioneel beheerder kan verantwoordelijk zijn voor het beheren en onderhouden van deze systemen om een soepele werking te garanderen.

4. Zorginstellingen: functioneel beheerders kunnen ook werken in de gezondheidszorgsector, waar ze betrokken zijn bij het beheer van elektronische patiëntendossiers (EPD’s), planningssystemen voor afspraken, medische informatiesystemen en andere relevante toepassingen.

De specifieke taken van een functioneel beheerder kunnen variëren, maar over het algemeen zijn ze verantwoordelijk voor het vertalen van de functionele eisen van gebruikers naar concrete systeemspecificaties, het testen en implementeren van nieuwe functionaliteiten, het oplossen van incidenten en problemen, het trainen van gebruikers en het beheren van wijzigingsverzoeken.

Wil je graag aan de slag in een specifieke sector? Schrijf je dan bij ons in zodat we jou kunnen benaderen als er een leuke baan voorbij komt.

Aan de slag als functioneel beheerder?

Zoek je een baan als functioneel beheerder? Op deze pagina vind je onze actuele vacatures functioneel beheer maar we krijgen regelmatig nieuwe verzoeken binnen.

Heb je speciale wensen zoals een baan als functioneel beheerder in een specifieke sector als een ziekenhuis, bij een gemeente of de overheid? Of zoek je werk als functioneel beheerder op een specifieke locatie zoals Rotterdam, Amsterdam of Den Bosch? Schrijf je dan bij ons in zodat we met jou contact op kunnen nemen wanneer deze kans voorbijkomt!

Benieuwd wie wij zijn? We stellen ons graag aan je voor via een online meeting of met een goede bak koffie bij ons op kantoor in Veenendaal, Amsterdam, Sliedrecht, Zwolle, Groningen of Den Bosch.

×
Jobalert

Jobalert!

Op de hoogte blijven van alle nieuwe vacatures in jouw vakgebied? Schrijf je in voor onze 7 Jobalert.

Privacy statement(Vereist)

Ontvang elke maand onze actuele vacatures

Naam(Vereist)
Hidden
Hidden

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.