Aatop ICT logo
Vacatures applicatiebeheerder
Vacatures applicatiebeheerder

Vacatures applicatiebeheerder

Uitgebreid netwerk
Meer dan 20 jaar ervaring
Meer dan 20 jaar ervaring

Vacatures applicatiebeheerder

Wil jij aan de slag als applicatiebeheerder? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We zijn namelijk altijd op zoek naar toppers voor het beheren, onderhouden en optimaliseren van softwareapplicaties bij diverse organisaties, overheid of onderwijs. Bekijk op deze pagina onze actuele vacatures en solliciteer direct!

Zie je in het overzicht met vacatures applicatiebeheerder geen vacature die je aanspreekt? Schrijf je dan bij ons in of neem contact op met één van onze accountmanagers. Wij krijgen continu nieuwe, interessante ICT-vacatures binnen waarvoor we goeie ICT-ers zoeken!

Standplaats: Omgeving Utrecht en deels remote; Salaris: € 2.500,- tot € 4.000,- Uren: 32-40 uur per week Ervaring  Niet vereist Veel klanten stappen over naar Oracle Cloud Infrastructure. Als database ...

Utrecht
MBO
32 - 40 uur per week

Standplaats: Dronten Uren p/wk: Minimaal 32 Salaris: €3000 – €3500 Als applicatiebeheerder bij dit bedrijf beheer je de ontwikkeling, implementatie en het onderhoud van onze bedrijfsapplicaties. Je zorgt ...

Dronten
HBO / WO, MBO
24 - 32 uur per week, 32 - 40 uur per week

In het kort Standplaats : Ede Uren p/wk : 32-40 Startsalaris : € 3.500,- tot € 5.600,- per maand op basis van 36 uur per week Als IT Integratie specialist bij Bidfood zorg je, samen met 2 collega’s, dat alle ...

Ede
HBO / WO
32 - 40 uur per week

Standplaats: Omgeving Utrecht Salaris: € 4.250,- tot € 5.500,- per maand Uren: 40 uur per week Als ervaren Oracle databasebeheerder in de omgeving van Utrecht ben je de vraagbaak op het gebied van jouw ...

Omgeving Utrecht
HBO / WO
32 - 40 uur per week

Voor onze klant zijn we op zoek naar een  Junior Consultant / Trainer (Onderwijs). Je komt te werken in een team van enthousiaste, gemotiveerde collega’s en gaat klanten helpen en begeleiden bij het gebruik ...

Utrecht
HBO / WO, WO
32 - 40 uur per week

Meer weten over werken als applicatiebeheerder?

Wat is applicatiebeheer?

Applicatiebeheer is het proces van het beheren en onderhouden van softwareapplicaties gedurende hun levenscyclus. Het omvat verschillende activiteiten, waaronder installatie, configuratie, monitoring, onderhoud, troubleshooting en upgraden van applicaties.

Het doel van applicatiebeheer is ervoor te zorgen dat de applicaties correct functioneren en voldoen aan de behoeften van de gebruikers. Applicatiebeheerders zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de beschikbaarheid, prestaties, beveiliging en kwaliteit van de applicaties.

Enkele specifieke taken van applicatiebeheer omvatten:

1. Installatie en configuratie: Applicatiebeheerders installeren en configureren softwareapplicaties op servers of andere IT-infrastructuur. Ze zorgen ervoor dat de applicaties correct geïnstalleerd zijn en optimaal werken.

2. Monitoring en prestatiebeheer: Applicatiebeheerders bewaken de prestaties van applicaties om problemen te identificeren en op te lossen. Ze houden toezicht op de systeemresources, de belasting van de applicatie en andere relevante metingen om de prestaties te optimaliseren.

3. Onderhoud en updates: Applicatiebeheerders voeren regelmatig onderhoudstaken uit, zoals het uitvoeren van patches, updates en upgrades van de applicaties. Ze zorgen ervoor dat de applicaties up-to-date zijn met de nieuwste functies, bugfixes en beveiligingspatches.

4. Gebruiker ondersteuning: Applicatiebeheerders bieden ondersteuning aan gebruikers bij het gebruik van de applicaties. Ze kunnen vragen beantwoorden, problemen oplossen en gebruikerstraining bieden.

5. Beveiliging: Applicatiebeheerders nemen maatregelen om de beveiliging van de applicaties te waarborgen. Ze implementeren beveiligingsprotocollen, controleren op mogelijke kwetsbaarheden en nemen maatregelen om de applicaties te beschermen tegen bedreigingen.

Kortom, applicatiebeheer omvat alle activiteiten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat softwareapplicaties goed functioneren, voldoen aan de eisen van de gebruikers en bijdragen aan de efficiënte werking van een organisatie.

Wat doet een applicatiebeheerder?

Een applicatiebeheerder of applicatie specialist is een IT-professional die verantwoordelijk is voor het (technisch) beheer en onderhoud van softwareapplicaties binnen een organisatie. De rol van een applicatiebeheerder omvat verschillende taken, waaronder:

1. Installatie en configuratie: Een applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het installeren en configureren van nieuwe softwareapplicaties op computersystemen of servers. Dit omvat het opzetten van de juiste parameters, instellingen en integraties met andere systemen.

2. Upgrades en patches: Applicaties vereisen regelmatig updates en patches om beveiligingslekken te dichten en nieuwe functies of verbeteringen toe te voegen. Een applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en uitvoeren van deze upgrades en patches om ervoor te zorgen dat de applicaties up-to-date zijn.

3. Monitoring en prestatieoptimalisatie: Applicatiebeheerders bewaken de prestaties van applicaties en voeren optimalisaties uit om ervoor te zorgen dat de applicaties efficiënt werken. Ze houden toezicht op het gebruik van systeembronnen, identificeren knelpunten en nemen maatregelen om de prestaties te verbeteren.

4. Gebruikersondersteuning: Applicatiebeheerders bieden ondersteuning aan gebruikers van de applicaties. Ze beantwoorden vragen, lossen problemen op, bieden training en begeleiding, en zorgen ervoor dat gebruikers de applicaties effectief kunnen gebruiken.

5. Gegevensbeheer: Applicatiebeheerders beheren vaak ook de gegevens die door de applicaties worden gegenereerd. Ze zorgen ervoor dat de gegevens veilig worden opgeslagen, maken back-ups en herstellen gegevens indien nodig.

6. Samenwerking met leveranciers: Als er externe softwareleveranciers betrokken zijn, werken applicatiebeheerders samen met hen om technische ondersteuning te krijgen, licenties te beheren en eventuele contractuele verplichtingen na te komen.

De exacte verantwoordelijkheden van een applicatiebeheerder kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de aard van de applicaties die ze beheren. Over het algemeen streven ze ernaar om ervoor te zorgen dat applicaties betrouwbaar, veilig en effectief werken om de bedrijfsprocessen te ondersteunen.

Wat verdient een applicatiebeheerder?

Het salaris van een technisch of functioneel applicatiebeheerder kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het land of de regio waarin ze werken, het bedrijf waarvoor ze werken, hun ervaringsniveau en de complexiteit van de applicaties die ze beheren. Over het algemeen kunnen we echter een schatting geven van het salarisbereik.

In Nederland varieert het salaris van een applicatiebeheerder doorgaans tussen € 2.500 en € 5.000 bruto per maand, afhankelijk van ervaringsniveau en verantwoordelijkheden. Het instapsalaris van een junior applicatiebeheerder ligt meestal rond de € 2.500 tot € 3.500 per maand, terwijl ervaren, senior applicatiebeheerders met meer verantwoordelijkheden en expertise tot € 4.000 tot € 5.000 per maand kunnen verdienen.

Het salaris van een freelance, zzp of interim applicatiebeheerder is afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie, het ervaringsniveau, specifieke vaardigheden en de aard van het project of de organisatie waarin ze werken. Over het algemeen verdienen freelance, zzp of interim applicatiebeheerders echter een goed salaris vanwege hun gespecialiseerde vaardigheden en ervaring en hanteren zij een tarief dat kan variëren tussen €50 en €150 per uur.

Waar werkt een applicatiebeheerder?

Een applicatiebeheerder of applicatie consultant werkt meestal in een organisatie of bedrijf waar computerapplicaties worden gebruikt. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en optimalisatie van softwareapplicaties die door de organisatie worden gebruikt. Hier zijn enkele mogelijke werkplekken voor een applicatiebeheerder:

1. Bedrijven: Applicatiebeheerders kunnen in verschillende soorten bedrijven werken, variërend van kleine lokale bedrijven tot grote internationale organisaties. Deze bedrijven hebben vaak verschillende interne systemen, CRM systemen en softwaretoepassingen die moeten worden beheerd en onderhouden.

2. Overheidsinstanties: Applicatiebeheerders kunnen ook in overheidsinstanties werken, zoals gemeenten, provincies of nationale overheidsorganisaties. Deze instanties maken gebruik van verschillende applicaties voor administratieve taken, burgerdiensten, rapportage en meer.

3. Financiële instellingen: Banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen hebben complexe IT-systemen en applicaties die applicatiebeheerders nodig hebben om ze draaiende te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het beheer van banktoepassingen, CRM systemen of risicobeoordelingssystemen.

4. IT-consultingbedrijven: Applicatiebeheerders kunnen ook werken bij IT-consultingbedrijven die diensten leveren aan verschillende klanten. Ze kunnen worden ingezet om applicaties te implementeren, migraties uit te voeren, ondersteuning te bieden of te helpen bij het oplossen van problemen met betrekking tot softwaretoepassingen.

5. Onderwijsinstellingen: Scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen maken gebruik van diverse applicaties voor administratie, studentenbeheer, leerplatforms en meer. Applicatiebeheerders kunnen worden ingezet om deze systemen te beheren en ervoor te zorgen dat ze goed functioneren.

Het exacte takenpakket en de verantwoordelijkheden van een applicatiebeheerder kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de specifieke behoeften. Over het algemeen zijn ze echter verantwoordelijk voor het waarborgen van de goede werking, de beschikbaarheid, het onderhoud, het upgraden en het oplossen van problemen van de softwareapplicaties binnen hun werkgebied.

Welke opleiding volgt een applicatiebeheerder?

Een applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het beheren, onderhouden en optimaliseren van softwareapplicaties binnen een organisatie. Om een applicatiebeheerder te worden, zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden, afhankelijk van het land en de specifieke vereisten van werkgevers. Hier zijn enkele veelvoorkomende opleidingsroutes voor applicatiebeheerders:

1. IT-gerelateerde opleidingen: Veel applicatiebeheerders hebben een achtergrond in informatietechnologie, informatica, software engineering of een vergelijkbare discipline. Ze volgen vaak een bachelor- of masteropleiding op dit gebied. Tijdens deze opleidingen leren studenten verschillende aspecten van softwareontwikkeling, databases, systeembeheer en netwerken.

2. Bedrijfsinformatietechnologie: Sommige applicatiebeheerders hebben een opleiding gevolgd op het gebied van bedrijfsinformatietechnologie of bedrijfskunde. Deze opleidingen richten zich op het gebruik van informatietechnologie om bedrijfsprocessen te verbeteren en systemen effectief te beheren.

3. Certificeringen: Naast een formele opleiding kunnen applicatiebeheerders ook certificeringen behalen om hun vaardigheden en kennis aan te tonen. Er zijn verschillende certificeringen beschikbaar, afhankelijk van de specifieke technologieën en softwaretoepassingen waarmee een applicatiebeheerder werkt. Bijvoorbeeld certificeringen op het gebied van IT-servicemanagement (ITIL), projectmanagement (PRINCE2), databases (Oracle, Microsoft SQL Server) of specifieke softwareapplicaties zoals SAP of Salesforce.

Het is belangrijk op te merken dat de vereisten voor applicatiebeheerders kunnen variëren afhankelijk van de werkgever en de specifieke industrie waarin ze werken. Sommige organisaties kunnen meer nadruk leggen op formele opleidingen, terwijl andere de voorkeur geven aan ervaring en relevante certificeringen. Het is altijd raadzaam om de specifieke eisen en verwachtingen van werkgevers in jouw regio te onderzoeken.

Aan de slag als applicatiebeheerder?

Zoek je een baan als applicatiebeheerder? Op deze pagina vind je onze actuele applicatiebeheer vacatures maar we krijgen regelmatig nieuwe verzoeken binnen.

Heb je specifieke wensen zoals een baan als applicatiebeheerder in een specifieke sector of op een specifieke locatie zoals Rotterdam, Amsterdam, Groningen of Den Bosch? Schrijf je dan bij ons in zodat we met jou contact op kunnen nemen wanneer deze kans voorbijkomt!

Benieuwd wie wij zijn? We stellen ons graag aan je voor via een online meeting of met een goede bak koffie bij ons op kantoor in Veenendaal, Amsterdam, Sliedrecht, Zwolle, Groningen of Den Bosch.

×
Jobalert

Jobalert!

Op de hoogte blijven van alle nieuwe vacatures in jouw vakgebied? Schrijf je in voor onze 7 Jobalert.

Privacy statement(Vereist)

Ontvang elke maand onze actuele vacatures

Naam(Vereist)
Hidden
Hidden

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.