Hoe word je een digital nomad?

wat is een digital nomad

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Het klinkt fantastisch en veel IT-ers dromen ervan: de wereld rondreizen als digital nomad en ondertussen een goed inkomen verdienen. Maar hoe word je een digital nomad en waar moet je rekening mee houden? We zochten het voor je uit.

Wat is een digital nomad?

verken de wereld terwijl je werkt

Een digital nomad is een persoon die leeft als een nomade maar moderne technologieën gebruikt om locatie-onafhankelijk werk te verrichten.

Digital nomads zijn vaak ZZP-ers, ondernemers of werknemers die hun taken voornamelijk online uitvoeren en daarmee locatie-onafhankelijk kunnen werken.

Meestal streven digital nomads naar evenwicht tussen werk en avontuur waarbij ze de wereld verkennen terwijl ze hun carrière voortzetten. Ze hebben de vrijheid om te reizen en te wonen waar ze maar willen, zolang er een stabiele internetverbinding beschikbaar is.

Voordelen leven als een digital nomad

Werken als digital nomad heeft vele voordelen. We zetten er enkele voor je op een rijtje:

Werken waar je wilt

Eén van de grootste voordelen is de flexibiliteit om te werken waar en wanneer je wilt. Dit stelt je in staat om je werk aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Zo werk je als digital nomad de ene week in een koffiehuis in Milaan en de volgende week in een co-workingruimte in Barcelona.

De wereld verkennen terwijl je werkt

Als digital nomad verken je de wereld terwijl je werkt. Je ontdekt nieuwe culturen, bezoekt nieuwe plaatsen en verbreed je horizon zonder je baan op te geven. Zolang er een goede internetverbinding beschikbaar is, zijn de mogelijkheden letterlijk grenzeloos.

Zelf je werk kiezen

Veel digital nomads zijn ZZP-er of freelancer. Ze runnen hun eigen bedrijf en werken op projectbasis. Dit geeft hen de vrijheid om hun eigen werkschema te bepalen en te kiezen welke ‘klussen’ ze wel of niet oppakken.

Controle over werk-privé balans

Wanneer je werkt als digital nomad, kun je je werkschema aanpassen aan persoonlijke behoeften waardoor je meer tijd hebt voor andere dingen zoals vrienden of hobby’s. Daardoor heb je als digital nomad meer controle over je werk-privé balans.

Lage kosten, hoog inkomen

Als digital nomad kun je werken in een werelddeel waar het relatief goedkoop is om te wonen en te leven. Dan profiteer je van lage kosten voor levensonderhoud in combinatie met een relatief hoog (westers) inkomen.

Op de website nomadlist.com van digital nomad Pieter Levels vind je een overzicht van verschillende plekken op de wereld en wat het kost om daar als digital nomad te leven. Zo schat de website de kosten voor levensonderhoud op Bali in op 603 dollar per maand. In combinatie met een westers inkomen blijft er dan genoeg over om leuke dingen te doen!

Bijzondere vriendschappen

bijzondere vriendschappenDigital nomads ontmoeten vaak mensen van over de hele wereld. Dit kan leiden tot waardevolle zakelijke contacten en bijzondere vriendschappen. Ten slotte leiden nieuwe ervaringen tot persoonlijke groei, een grotere zelfstandigheid en veerkracht.

Het leven als digital nomad brengt echter ook uitdagingen met zich mee, zoals het omgaan met onzekerheid en zelfdiscipline om productief te blijven terwijl je wordt afgeleid door je (nieuwe) omgeving. Daarom beschrijven we ook de mogelijke nadelen.

Nadelen leven als digital nomad

Het klinkt natuurlijk fantastisch: de vrijheid van werken waar en wanneer je maar wilt. Maar leven als digital nomad brengt ook uitdagingen met zich mee. Hier zijn enkele nadelen:

Fysieke afstand

Digital nomads vertrouwen sterk op technologische hulpmiddelen om contact te onderhouden met klanten en collega’s. Toch kan het soms lastig zijn om binding te houden met je collega’s of het bedrijf waar je voor werkt omdat er altijd een fysieke afstand is.

Onvoorspelbare inkomsten

Digital nomads hebben vaak freelance- of contractwerk wat kan leiden tot onvoorspelbare inkomsten. Het kan soms moeilijk zijn om een stabiel inkomen te realiseren.

Eenzaamheid

Reizen als digital nomad kan eenzaam zijn. Je bent vaak weg van familie en vrienden en hebt niet altijd collega’s om mee te socializen. Hierdoor kun je je geisoleerd voelen en onvoldoende professionele ondersteuning ervaren.

Planning

Als je werkt met klanten of teams in andere tijdzones kan dit leiden tot moeilijkheden bij het plannen van vergaderingen en het voldoen aan deadlines.

Technologie

probleem met technologieDigitale nomads zijn afhankelijk van internetverbindingen en technologie. Soms kunnen ze te maken krijgen met trage of onbetrouwbare internetverbindingen wat problemen kan veroorzaken bij het uitvoeren van werk.

Administratieve taken

Het beheren van financiën, belastingen en andere administratieve taken kan gecompliceerd zijn wanneer je in verschillende landen verblijft. Het kan tijdrovend zijn om de juiste papieren en visa in orde te krijgen.

Gezondheid

Constant reizen en werken kan lichamelijke en geestelijke stress veroorzaken. Jetlags, slechte eetgewoonten en gebrek aan beweging kunnen je gezondheid negatief beïnvloeden.

Gebrek aan routine

Sommige mensen hebben moeite met het vinden van stabiliteit en het handhaven van een gezonde werk-privébalans als digital nomad. Een gebrek aan vaste routine kan invloed hebben op je productiviteit en welzijn.

Kosten

Hoewel het leven als digital nomad vaak als goedkoper wordt beschouwd, kunnen de kosten voor reizen, accommodatie en visa zich opstapelen. Het is belangrijk om financieel verantwoordelijk te blijven.

Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen en te plannen hoe je ermee omgaat voordat je besluit om digital nomad te worden. Sommige mensen gedijen goed in deze levensstijl, terwijl anderen uiteindelijk de voorkeur geven aan meer stabiliteit en routine in hun werk- en leefomgeving.

Hoe begin je als digital nomad?

De voor- en de nadelen van werken als digital nomad zijn nu helder. Maar waar begin je als je digital nomad wilt worden? Deze stappen gebruik je ter voorbereiding:

1. Identificeer relevante kennis en ervaring

Kijk naar je bestaande, relevante kennis en ervaring en bepaal hoe je die voor jouw doel kunt inzetten. Softwareontwikkeling is een populair “digital nomad beroep”. Onderzoek welke specifieke software skills en ervaring bruikbaar zijn in jouw leven als digital nomad.

2. Ontwikkel je vaardigheden

Kom je specifieke vaardigheden te kort die van pas komen bij een bestaan als digital nomad? Overweeg dan om nieuwe vaardigheden aan te leren. Er zijn tal van online cursussen en educatieve platforms beschikbaar om je hierbij te helpen of zoek naar passende cursussen of opleidingen om jezelf interessanter te maken voor opdrachtgevers.

3. Bouw een online aanwezigheid op

Creëer een professionele website of online portfolio om je vaardigheden en diensten te presenteren. Vergeet niet om hier ook positieve reviews te delen. Deel je successen en positieve reviews via sociale kanalen om jezelf steeds weer onder de aandacht te brengen bij potentiële opdrachtgevers en recruiters. Reageer zelf ook regelmatig op berichten van anderen om (online) contacten te onderhouden.

4. Zoek inkomstenbronnen

iStock 1481183139

Begin met het zoeken naar freelance opdrachten, remote werkgevers of andere manieren om online geld te verdienen. Er zijn verschillende online platforms (zoals remoteok.com, ProLinker of www.freelance.nl) waarop je een profiel kunt aanmaken om te reageren op opdrachten.

Zoek naar recruitmentbureaus die ook werken met ZZP’ers. Wanneer je een goede relatie opbouwt met een bureau dat jou aan opdrachten kan helpen, scheelt dit jou een hoop tijd die je niet hoeft te besteden aan (onbetaalde) verkoopgesprekken of nutteloze sollicitaties. Onderdeel van Aatop ICT is summit outsourcing, een recruitment bureau dat bemiddelt in development opdrachten in Nederland voor developers uit Zuid Afrika.

Ben je creatief en heb je (een beetje) verstand van marketing? Ontwikkel dan een eigen online dienst of training en verkoop deze online om stabiele inkomsten te genereren. Arvid Kahn heeft twee interessante boeken geschreven hoe je dit het beste aanpakt (‘Zero to Sold’ en ‘The Embedded Entrepreneur’). Op zijn website vind je veel interessante informatie om je verder te helpen je ideeën te ontwikkelen.

5. Maak een financiële plan

front view businesswoman working deskWees, voordat je de sprong waagt, financieel voorbereid. Zorg voor een financiële buffer om periodes op te vangen als je even wat minder verdient. Stel een budget op om je uitgaven te beheren terwijl je als digital nomad leeft. Denk aan zaken als ziektekostenverzekering, pensioenplanning en belastingen en zorg ervoor dat je voldoende inzicht hebt en deze aspecten van je financiële leven goed beheert. Op de website van de KVK vind je een nuttig stappenplan.

6. Kies je bestemmingen

Beslis waar je heen wil reizen als digital nomad. Kies locaties met een stabiele internetverbinding en een kostenstructuur die past bij je budget. Populaire bestemmingen voor digital nomads zijn onder andere Bali, Thailand, Mexico en Portugal. Kijk op nomadlist.com welke bestemmingen je aanspreken en realistisch zijn voor jouw doel.

7. Bouw aan een (online) sociaal netwerk

Het leven als digital nomad kan ook eenzaam zijn, dus zoek manieren om een sociaal netwerk op te bouwen, zoals lid worden van digitale nomad-gemeenschappen. Zoek naar online platforms waar digital nomads samenkomen of zoek op sociale netwerken zoals Facebook naar (lokale) groepen. Op Facebook heeft de pagina voor digital nomads in Bali bijvoorbeeld 25.000 leden. Vaak organiseren deze groepen ook fysieke bijeenkomsten of kun je zelf met leden lokaal afspreken.

8. Blijf leren en groeien

iStock 1441119942

De digitale wereld verandert voortdurend, dus blijf leren en je vaardigheden verbeteren om concurrerend te blijven. Selecteer opdrachten die je niet alleen financieel iets opleveren maar ook je kennis en ervaring vergroten. Hierdoor word je voor steeds meer potentiële opdrachtgevers interessant om mee samen te werken.

 

Nomadenbestaan uitproberen?

Ben je benieuwd of werken als digital nomad iets voor jou is, maar vind je de overstap in één keer wat groot? Dan is dit misschien een mooie eerste stap voor jou. Alieke Ingerman van Working Remotely organiseert regelmatig groepsworkations naar verschillende bestemmingen waarbij je een aantal dagen of een week met gelijkgestemden op een locatie in het buitenland verblijft. Overdag werk je samen met je medereizigers als digital nomad (voor bijvoorbeeld je huidige werkgever / opdrachtgever) en ‘s avonds ga je met elkaar op stap. Zo maak je direct nieuwe vrienden én kun je onderzoeken of het nomadenbestaan wat voor je is!

De nieuwste ICT vacatures

Jouw ICT-vacature ingevuld!

Bij Aatop ICT weten wij dat je zorgeloos wilt groeien. Om dat te kunnen doen heb je de juiste mensen op de juiste plek nodig.

Het probleem is dat het moeilijk is om de juiste ICT’ers te vinden. Dat kan van tijd tot tijd behoorlijk frustrerend zijn. Wij geloven dat het onnodig is dat je vacature lang open staat.

Wij begrijpen dat het lastig is om in de ICT-arbeidsmarkt goed personeel te vinden. Met ons grote netwerk zijn wij in staat om meer dan 9 van de 10 vacatures snel te vullen.

We doen dit met de Aatop ICT Aanpak:

  1. Maak een afspraak
  2. Wij gaan aan de slag
  3. Krijg de juiste kandidaat


Dus maak vandaag nog een afspraak!

Zodat je geen lege plekken meer hebt en niet kunt leveren. En in plaats daarvan de juiste kandidaat krijgt, je kunt focussen op je core business en de groei kunt realiseren die je voor ogen hebt.

Vul je gegevens in. Wij nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.