Aatop ICT logo

5 tips voor online sollicitatiegesprekken

5 tips voor online sollicitatiegesprekken

In mijn werk als recruiter is het voeren van sollicitatiegesprekken aan de orde van de dag. In tijden van corona betekent dit dat wij alle gesprekken online via een videoverbinding voeren. En dat levert soms opmerkelijke taferelen op.

Graag geef ik je 6 tips voor het voeren van online sollicitatiegesprekken.

1. Stabiele internetverbinding

Het meest voorkomende verschijnsel is een ‘hangende’ internetverbinding. Dat is vervelend, omdat één van beide personen zich dan moet herhalen. Check dus altijd van tevoren of je een stabiele internetverbinding hebt.

2. Gebruik een externe microfoon

Of je nu besluit om met oortjes, koptelefoon of geen van beide een gesprek te voeren, belangrijk blijft dat je goed verstaanbaar bent. Intern gebruiken wij de ‘Blue Microphones Snowball Ice’, omdat wij als collega’s regelmatig samen een gesprek voeren met een klant, kandidaat of met elkaar.

3. Gebruik één scherm

Gebruik altijd één en hetzelfde scherm. Als je op het ene scherm je camera hebt bevestigd en op het andere scherm bevindt zich je gesprekspartner, dan kijk je dus niet in de camera. Zorg dat jij en je gesprekspartner elkaar in de ogen kunnen kijken.

4. Positie van je smartphone

Gebruik je je smartphone? Let dan wel goed op hoe je hem houdt. Het is belangrijk dat jij in het midden van het scherm gepositioneerd bent. In dit geval is het aan te bevelen om een statief te kopen. Beetje ongemakkelijk als je smartphone (leunend tegen welk willekeurig gekozen voorwerp dan ook) plotseling besluit om in plaats van jou, het onafgewerkte plafond boven je in beeld te brengen.

5. Meerdere accounts

Zorg dat je via meerdere platforms (bijv. Skype, Hangouts en Teams) te bereiken bent. In geval van een storing kan er dan snel overgeschakeld worden naar een ander platform. Hoewel we binnen Aatop ICT veel met Skype werken, merken we dat er in ons netwerk ook veel gebruik wordt gemaakt van Teams.

Bonustip: zorg dat je representatief bent

Last but not least: representativiteit. Zorg dat je een goede indruk maakt, het blijft een sollicitatiegesprek. Je hoeft echt niet in driedelig pak voor de camera te verschijnen. Echter, het feit dat je in je eigen huis een sollicitatiegesprek voert, betekent niet dat je in je hoody kan gaan zitten.

Door: Willem-Jan

Jouw ICT-vacature ingevuld!

Bij Aatop ICT weten wij dat je zorgeloos wilt groeien. Om dat te kunnen doen heb je de juiste mensen op de juiste plek nodig.

Het probleem is dat het moeilijk is om de juiste ICT’ers te vinden. Dat kan van tijd tot tijd behoorlijk frustrerend zijn. Wij geloven dat het onnodig is dat je vacature lang open staat.

Wij begrijpen dat het lastig is om in de ICT-arbeidsmarkt goed personeel te vinden. Met ons grote netwerk zijn wij in staat om meer dan 9 van de 10 vacatures snel te vullen.

We doen dit met de Aatop ICT Aanpak:

  1. Maak een afspraak
  2. Wij gaan aan de slag
  3. Krijg de juiste kandidaat


Dus maak vandaag nog een afspraak!

Zodat je geen lege plekken meer hebt en niet kunt leveren. En in plaats daarvan de juiste kandidaat krijgt, je kunt focussen op je core business en de groei kunt realiseren die je voor ogen hebt.

Vul je gegevens in. Wij nemen snel contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden