Aatop ICT logo
Vacatures informatie of business analist
Vacatures informatie of business analist

Vacatures informatie / business analist

Uitgebreid netwerk
Meer dan 20 jaar ervaring
Meer dan 20 jaar ervaring

Vacatures informatie / business analist

Wil jij aan de slag als informatie of (IT) business analist en zoek je IA of BA vacatures? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We zijn namelijk altijd op zoek naar toppers voor het analyseren, ontwerpen en verbeteren van informatiesystemen en bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Bekijk op deze pagina onze actuele vacatures en solliciteer direct!

Zie je in het overzicht met vacatures informatie analist en business analist geen vacature die je aanspreekt? Schrijf je dan bij ons in of neem contact op met één van onze accountmanagers. Wij krijgen continu nieuwe, interessante ICT-vacatures binnen waarvoor we goeie ICT-ers zoeken!

In het kort Standplaats: Amsterdam Salaris: € 4.000,- tot € 6.000,- Uren: 32 – 40 uur Als applicatiebeheerder ben jij de drijvende kracht achter het verbeteren en vernieuwen van werkprocessen. Je rol ...

Amsterdam
HBO / WO
32 - 40 uur per week

In short Location: Amsterdam Salary: € 4.000,- tot € 6.000,- Hours: 32 – 40 uur As an application manager you will be the driving force behind improving and innovating work processes. Your role consists ...

Amsterdam
HBO / WO
32 - 40 uur per week

Standplaats: Bergambacht, hybride Uren per week: 32-40 Basissalaris: 4.000,-  -  €6250,-  Auto v/d zaak: Ja Als projectadviseur bij InnoviQ in Bergambacht heb je een bijzondere baan. In een complex ...

Bergambacht
HBO / WO
32 - 40 uur per week

Voor onze klant zijn we op zoek naar een  Junior Consultant / Trainer (Onderwijs). Je komt te werken in een team van enthousiaste, gemotiveerde collega’s en gaat klanten helpen en begeleiden bij het gebruik ...

Utrecht
HBO / WO, WO
32 - 40 uur per week

Meer weten over werken als informatie analist of business analist?

Wat doet een informatie analist?

Een informatieanalist is een professional die verantwoordelijk is voor het analyseren, ontwerpen en verbeteren van informatiesystemen binnen een organisatie. De taak van een informatieanalist is om de informatiebehoeften van een organisatie te begrijpen en deze te vertalen naar effectieve en efficiënte IT-oplossingen.

Informatieanalisten werken vaak nauw samen met verschillende belanghebbenden, zoals gebruikers, managers en IT-ontwikkelaars, om de informatiebehoeften te identificeren en te begrijpen. Ze verzamelen en analyseren gegevens, identificeren problemen of knelpunten in bestaande systemen en processen, en stellen oplossingen voor om deze te verbeteren.

Naast het begrijpen van de informatiebehoeften, zijn informatieanalisten ook verantwoordelijk voor het opstellen van functionele specificaties en het ontwerpen van de benodigde software of systemen. Ze werken samen met softwareontwikkelaars en andere IT-professionals om ervoor te zorgen dat de oplossingen voldoen aan de vereisten van de organisatie en effectief kunnen worden geïmplementeerd.

Informatieanalisten moeten over sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden beschikken, evenals een goed begrip van zowel bedrijfsprocessen als technologie. Ze moeten in staat zijn om complexe informatie te vertalen naar bruikbare oplossingen en effectief te communiceren met verschillende belanghebbenden.

Over het algemeen spelen informatieanalisten een cruciale rol bij het verbeteren van bedrijfsprocessen en het waarborgen van een efficiënt gebruik van informatiesystemen binnen een organisatie.

Wat doet een business analist?

Een business (intelligence) analist is een professional die zich bezighoudt met het analyseren van bedrijfsprocessen, systemen en gegevens binnen een organisatie. Het doel van een business analist is om inzicht te krijgen in de huidige werkwijzen en problemen te identificeren die de efficiëntie en effectiviteit van een bedrijf belemmeren. Op basis van deze analyse stelt de business analist aanbevelingen en oplossingen voor om de bedrijfsprestaties te verbeteren.

De taken van een business analist kunnen variëren, afhankelijk van de organisatie en het project, maar over het algemeen omvatten ze het volgende:

1. Verzamelen en analyseren van bedrijfsvereisten: De business analist communiceert met belanghebbenden, zoals managers, medewerkers en klanten, om de bedrijfsdoelstellingen en -behoeften te begrijpen. Ze verzamelen gegevens en documenteren de vereisten die nodig zijn om aan die behoeften te voldoen.

2. Procesanalyse: De business analist onderzoekt de bestaande bedrijfsprocessen, identificeert zwakke punten en bottlenecks en stelt verbeteringen voor om de efficiëntie te verhogen. Dit kan betrekking hebben op het stroomlijnen van workflows, het identificeren van automatiseringsmogelijkheden of het voorstellen van nieuwe processen.

3. Gegevensanalyse: Business analisten werken vaak met grote hoeveelheden gegevens. Ze analyseren en interpreteren deze gegevens om trends, patronen en inzichten te ontdekken die kunnen helpen bij het nemen van strategische beslissingen. Ze kunnen ook rapporten en dashboards maken om de belangrijkste prestatie-indicatoren van een bedrijf te volgen.

4. Oplossingsontwerp: Op basis van de verzamelde vereisten en de analyse van processen en gegevens, stelt de business analist oplossingen voor. Dit kan het specificeren van nieuwe functionaliteiten voor een softwaresysteem omvatten, het aanbevelen van veranderingen in bedrijfsprocessen of het identificeren van nieuwe technologieën die de bedrijfsprestaties kunnen verbeteren.

5. Communicatie en samenwerking: Een business analist werkt nauw samen met belanghebbenden in een organisatie, waaronder managers, IT-teams en gebruikers. Ze faciliteren communicatie tussen verschillende belanghebbenden, verduidelijken de vereisten en zorgen ervoor dat iedereen betrokken is bij het veranderingsproces.

Kortom, een business analist is verantwoordelijk voor het begrijpen van bedrijfsbehoeften, het analyseren van processen en gegevens, en het voorstellen van oplossingen om de prestaties en efficiëntie van een organisatie te verbeteren.

Wat is het verschil tussen een business analist en een informatie analist?

Een business analist (BA) en een informatie analist (IA) zijn beide rollen binnen het domein van businessanalyse, maar ze hebben verschillende focusgebieden en verantwoordelijkheden. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen beide rollen:

Business analist:

1. Focus op bedrijfsprocessen: Een business analist richt zich voornamelijk op het begrijpen van de bedrijfsprocessen, de doelstellingen van de organisatie en de behoeften van de stakeholders. Ze analyseren de huidige bedrijfsprocessen, identificeren verbeteringsmogelijkheden en formuleren oplossingen om de efficiëntie, productiviteit en winstgevendheid van de organisatie te verbeteren.

2. Stakeholdermanagement: Business analisten werken nauw samen met verschillende stakeholders, zoals de klanten, gebruikers, managers en IT-teams. Ze verzamelen de vereisten en verwachtingen van de stakeholders, communiceren effectief met hen en zorgen ervoor dat de oplossingen aansluiten bij hun behoeften.

3. Business case en requirements: Business analisten zijn verantwoordelijk voor het opstellen van de business case, waarin ze de kosten, baten en risico’s van een project analyseren. Ze identificeren de functionele en niet-functionele requirements van het project en documenteren deze om ervoor te zorgen dat de oplossing correct wordt ontwikkeld en geïmplementeerd.

Informatie analist:

1. Focus op IT-systemen en gegevens: Een informatie analist richt zich op het analyseren van de informatiebehoeften van een organisatie en het ontwerpen van geschikte IT-systemen om aan die behoeften te voldoen. Ze identificeren welke gegevens nodig zijn, hoe ze moeten worden opgeslagen, verwerkt en gepresenteerd, en ze beoordelen de beschikbare technologieën om deze doelen te bereiken.

2. Gegevensmodellering: Informatie analisten zijn betrokken bij het ontwerpen van gegevensmodellen die de structuur en de relaties tussen de gegevens weergeven. Ze werken samen met databasebeheerders en ontwikkelaars om de juiste gegevensarchitectuur op te zetten en ervoor te zorgen dat de gegevens consistent, nauwkeurig en betrouwbaar zijn.

3. Technische specificaties: Informatie analisten vertalen de bedrijfsbehoeften naar technische specificaties voor softwareontwikkelaars. Ze definiëren de functionele vereisten, interfaces en gegevensuitwisselingen die nodig zijn om het gewenste IT-systeem te bouwen.

Hoewel er overlap kan zijn tussen de verantwoordelijkheden van beide rollen, ligt het belangrijkste verschil in de focus. Een business analist richt zich voornamelijk op de bedrijfsprocessen en stakeholdermanagement, terwijl een informatie analist zich concentreert op IT-systemen, gegevens en technische specificaties. In sommige organisaties kunnen de verantwoordelijkheden van deze rollen echter samenvloeien, en individuen kunnen mogelijk beide functies vervullen, afhankelijk van de behoeften van het project of de organisatie.

Wat verdient een business of informatieanalist?

Het salaris van een business- of informatieanalist kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, opleidingsniveau, locatie en het specifieke bedrijf of de branche waarin ze werken. In Nederland varieert het gemiddelde salaris van een business- of informatieanalist meestal tussen de € 3.000 voor een junior analist tot € 6.000 per maand voor een senior analist. Dit komt neer op een jaarsalaris van ongeveer € 36.000 tot € 72.000. Deze bedragen zijn slechts schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Daarnaast kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen, pensioenregelingen en extra voordelen ook invloed hebben op het totale inkomen van een analist.

Het tarief voor een ZZP, interim of freelance business analist of informatie analist kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaringsniveau, specialisatie, locatie, duur van het project, sector en marktvraag. Over het algemeen liggen de tarieven voor freelance business analisten en informatie analisten vaak tussen de €50 en €150 per uur. Echter, dit is slechts een ruwe schatting en het werkelijke tarief kan hoger of lager liggen, afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

Welke opleiding heb je nodig om als business of informatieanalist te werken?

Om een business- of informatieanalist te worden, zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden die je kunt volgen. Hier zijn enkele relevante opleidingen:

1. Bachelor in Bedrijfskunde: Een opleiding in bedrijfskunde biedt een brede basis in zakelijke concepten, waaronder management, marketing, financiën en informatietechnologie. Deze opleiding kan een goede basis vormen voor een carrière als business- of informatieanalist.

2. Bachelor in Informatica: Een bacheloropleiding in informatica richt zich op het begrijpen van computersystemen, softwareontwikkeling en programmeren. Deze kennis is waardevol voor het analyseren van bedrijfsprocessen en het identificeren van technologische oplossingen als analist.

3. Bachelor in Informatiesystemen: Deze opleiding richt zich specifiek op het begrijpen van informatiesystemen en hoe ze worden gebruikt in zakelijke omgevingen. Het omvat cursussen over databases, systeemanalyse, projectmanagement en bedrijfsprocessen.

4. Master in Business Analytics: Een masteropleiding in business analytics biedt een diepgaande kennis van geavanceerde analytische technieken en methoden die worden gebruikt om zakelijke gegevens te interpreteren en waardevolle inzichten te genereren. Deze opleiding is gericht op het nemen van datagestuurde beslissingen en kan van pas komen bij het uitvoeren van analyses als businessanalist.

5. Master in Information Systems: Deze opleiding richt zich op het begrijpen van complexe informatiesystemen en hun rol in organisaties. Het omvat cursussen over datamanagement, informatieveiligheid, bedrijfsstrategie en projectmanagement. Deze opleiding kan je helpen bij het begrijpen van zowel de technische als de zakelijke aspecten van informatiesystemen als informatieanalist.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte vereisten voor business- of informatieanalisten kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke bedrijf of de branche. Naast een formele opleiding kan relevante werkervaring, certificeringen en voortdurende professionele ontwikkeling ook van waarde zijn in dit vakgebied.

Aan de slag als business analist of informatie analist?

Zoek je een baan als business analist of informatie analist? Op deze pagina vind je onze actuele vacatures maar we krijgen ook regelmatig nieuwe verzoeken binnen.

Heb je specifieke wensen zoals een baan als business analist of informatie analist in een specifieke sector of op een specifieke locatie zoals Rotterdam, Amsterdam, Groningen of Den Bosch? Schrijf je dan bij ons in zodat we met jou contact op kunnen nemen wanneer deze kans voorbijkomt!

Benieuwd wie wij zijn? We stellen ons graag aan je voor via een online meeting of met een goede bak koffie bij ons op kantoor in Veenendaal, Amsterdam, Sliedrecht, Zwolle, Groningen of Den Bosch.

×
Jobalert

Jobalert!

Op de hoogte blijven van alle nieuwe vacatures in jouw vakgebied? Schrijf je in voor onze 7 Jobalert.

Privacy statement(Vereist)

Ontvang elke maand onze actuele vacatures

Naam(Vereist)
Hidden
Hidden

"*" geeft vereiste velden aan

Vul je gegevens in om de 11 tips te kunnen downloaden.

Naam*
Hidden
Hidden